NPO Radio 2 Top 2000

Chris Martin schrijft Trouble als excuus na ontslaan Will Champion

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Chris Martin schrijft Trouble als excuus na ontslaan Will Champion

Trouble, afkomsting van debuutalbum Parachutes was een van de eerste singles van Coldplay. De band brak wereldwijd door in 2000, maar aan dat succes ging nogal wat gedoe vooraf.

In 1999 brengt Coldplay de allereerste single Brothers & Sisters uit. Het wekt de interesse van meerdere grote platenmaatschappijen. Nog geen jaar later breekt Coldplay internationaal door dankzij de release van Yellow en Trouble. Achter die laatste zit een bijzonder verhaal.

Will Champion was niet goed genoeg

Chris Martin schreef Trouble als goedmaker voor zijn gedrag richting drummer Will Champion. Nog voordat de band überhaupt muziek had uitgebracht, vroeg Chris aan Will Champion om de band te verlaten. Martin legt uit: "We kregen een contract en gingen de studio in, maar onze producer zei dat we op technisch gebied niet goed genoeg waren. Wat bands dan vaak doen is de schuld bij de drummer leggen. We vonden dat iedereen perfect moest zijn nu we onder contract stonden. Daarom vroegen we Will om de band te verlaten. Drie dagen gingen voorbij en we probeerden wat dingen met een drummachine, maar het voelde vreselijk."

De band beseft een grote fout te hebben gemaakt en vraagt of Will terug te komen. Als straf liet de band Chris wodka met cranberry juice drinken om hem eraan te herinneren wat voor nasty piece of work hij was. Karma!

Trouble in paradise

Als het aan Chris Martin ligt, was Trouble allang uit het repertoire geschrapt. Martin heeft niet onder stoelen of banken geschoven dat hij zich voor het nummer schaamt, omdat hij het te 'cheesy' zou vinden. De rest van de band was het hier absoluut niet mee eens. Champion reageerde op Martins kritiek in een interview voor hun biografie. "Wij houden van onze nummers. We hebben ze geschreven en zijn er trots op, en dat het dan belachelijk wordt gemaakt voor het gezicht van duizenden mensen, dat doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van onze muziek. Grappen maken mag, begrijp me niet verkeerd, maar onze nummers leden eronder. Na een tijdje had het zelfs effect op hoe we deze nummers live speelden", aldus Will Champion. De band heeft het nummer sinds 2017 niet meer live gespeeld. Dat zou hier best eens mee te maken kunnen hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet de originele titel

Trouble kwam uit op 26 oktober 2000 als derde single van debuutalbum Parachutes. Het had niet veel gescheeld of Trouble had Spiderwebs geheten. Niet een hele gekke titel, want het gaat in het nummer meerdere keren over spinnenwebben (bijvoorbeeld "A spider web and it's me in the middle.")

Music of the Spheres World Tour

Inmiddels tourt Coldplay de wereld rond met negen albums op zak. In eerste instantie leek het dat de Britten ons land zouden overslaan tijdens de klimaatneutrale concertreeks. Onlangs maakte Coldplay bekend in de zomer van volgend jaar naar de Johan Cruijff ArenA te komen. Naast de twee aangekondigde concerten, die zullen plaatsvinden op zaterdag 15 en zondag 16 juli, heeft de groep rond Chris Martin bekendgemaakt ook op dinsdag 18 juli en woensdag 19 juli in het stadion te zullen optreden. De shows waren binnen no time stijf uitverkocht met meer dan een half miljoen fans in de wachtrij.

Coldplay stond onlangs in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Daar haalde Chris Martin een jonge fan het podium op voor een vertolking van Green Eyes. Tijdens de Coldplay-optredens in het Wembley stadion in Londen verwelkomde de band bekendere gezichten op het podium. Zo zong Martin Torn met Natalie Imbruglia, en coverde het duo samen Grease-klassieker Summer Nights van de onlangs overleden Olivia Newton-John. Op de andere avonden deden onder anderen Stormzy en Craig David mee met de band.

Coldplay in de Top 2000

In 2021 staat de band maar liefst 19 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Trouble staat op nummer 1148, benieuwd naar de rest van de noteringen? Check hier de volledige lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie