NPO Radio 2 Top 2000

Coldplay leent de basis voor Talk van Kraftwerk

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Coldplay leent de basis voor Talk van Kraftwerk

Talk is een van de fan-favorieten uit het Coldplay-oeuvre. Komt die gitaarriff je bekend voor? Dat kan goed kloppen - het is namelijk geleend uit een nummer van Duitse band Kraftwerk.

Britse rockband Coldplay zet zichzelf in 2000 flink op de kaart met debuutalbum Parachutes. Talloze succesvolle albums volgen, waaronder X&Y in 2005. Op dit album staan onder andere megahit Fix You en Speed Of Sound, maar ook Talk: een nummer dat een bekende melodielijn bevat én een interessante nasleep heeft.

Geleend

Voor de muzikale invulling van het nummer raadpleegt de band een Kraftwerk-hit uit 1981: Computer Love. De Duitse band leent hun synthesizer-riff uit aan de mannen van Coldplay, die hem ombouwen tot gitaarcompositie. Bassist Guy Berryman geeft in een interview aan dat de mannen van Kraftwerk blij waren met het verzoek van Coldplay. Het gerucht gaat dat Kraftwerk-oprichter Ralf Hütter tegen Berryman zei: "Ja, je mag het gebruiken, en enorm bedankt dat je mijn toestemming vraagt - dat deed die sukkel Jay-Z niet." Dit slaat op Jay-Z's nummer Always Be My Sunshine, dat verdacht veel lijkt op Kraftwerks The Man Machine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mega

In eerste instantie zou Talk op de B-kant van single Speed Of Sound komen te staan, tot iemand daar een stokje voor steekt. "Wat er gebeurde met Talk is - het ging allemaal top en toen zei iemand: 'Dat zou de eerste single moeten zijn.' En we werden allemaal gek en schrapten alles", vertelt frontman Chris Martin aan NME. Hij geeft aan dat hij het haat om singles te kiezen omdat het gewoon te moeilijk is. Zo ook bij Talk. "Maar toen we het (Talk) goed hadden gemixt, klonk het mega." Het nummer wordt uiteindelijk de derde single van X&Y.

Haat

Jaren later speelt de band nauwelijks meer nummers van dit album live, met Fix You als enige uitzondering. De mannen geven zelfs aan het album te haten. Waarom? Het succes van tweede studioalbum A Rush Of Blood To The Head is zo immens groot, dat de druk voor een volgend album gigantisch hoog is. De spanningen binnen de band lopen daarom flink op tijdens de productie van X&Y, zelfs zo flink dat drummer Will Champion een tijdje afwezig is. Het verhaal gaat dat de mannen 60 nummers schrijven, maar er daarvan 52 weggooien omdat ze niet goed genoeg zijn. Al met al was het geen fijne tijd voor de band, en kijken ze niet graag terug naar dit album.

Een gebruiker van sociale nieuwswebsite Reddit geeft aan tijdens een Q&A met de band een bordje omhoog te hebben gehouden waar 'Talk' op stond. Toen Chris Martin het bordje zag, moest hij lachen: "Talk? Ik denk niet dat we dat nummer ooit nog live gaan spelen in een show." Slecht nieuws dus voor Talk-fans, maar gelukkig hebben we altijd het origineel nog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de Britse band 24 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Fix You op plek 5. Talk staat op 1438. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie