Nieuws

Reddingswerker Jop geeft update vanuit Turkije: 'Hele moeilijke verhalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingswerker Jop geeft update vanuit Turkije: 'Hele moeilijke verhalen'

Jop Heinen probeert met een groep Nederlandse reddingswerkers overlevenden van de zware aardbeving in Turkije en Syrië te redden. Het team boekt resultaten maar wordt ook geconfronteerd met heftige situaties, vertelt hij.

Terwijl de dj's van NPO Radio 2 555 liedjes draaien voor Giro555 zijn reddingswerkers, waaronder Jop Heinen van USAR (Urban Search and Rescue), in het rampgebied op zoek naar overlevenden. Donderdagochtend vertelde hij Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte over zijn ervaringen in Turkije, waar hij sinds dinsdag aanwezig is.

"We zijn bijna continu bezig geweest met het zoeken naar slachtoffers", vertelt Jop over de afgelopen 24 uur in het rampgebied. "Ook vanmorgen zijn reddingswerkers Hatay ingetrokken om in een nieuw gebied te kijken of we overlevenden onder het puin kunnen vinden."

Lang volhouden

De inspanningen van het team van USAR hebben al resultaten opgeleverd, legt hij uit: gisteravond wisten ze elf mensen en een hond te redden. Maar in de nacht werden de reddingswerkers ook geconfronteerd met een situatie die de keiharde realiteit van het rampgebied schetst. "Onze dokter en een verpleegkundige werden om hulp gevraagd door een ander reddingsteam, dat al een etmaal bezig was om een jongeman te bevrijden die bekneld zat, maar wel aanspreekbaar was", legt hij uit. "We hebben meegekeken, maar het was onmogelijk om die jongen te kunnen bevrijden. Dat zijn hele moeilijke plekken waar we ook komen, de hele moeilijke verhalen."

Ruim 72 uur na de ramp wordt de kans om overlevenden onder het puin te treffen weliswaar steeds kleiner, maar Heinen geeft aan de hoop niet op te geven. "Soms zitten mensen ingesloten, en zijn ze niet bekneld", vertelt hij. "Stel dat je ze dan dekens en eten kan geven, dan kan iemand het echt wel lang volhouden. Dus we hebben nog steeds hoop dat we ook vandaag nog iets kunnen betekenen voor die mensen."

Beluister het volledige gesprek hieronder:

Jop Heinen

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een plaat aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie