Programma

Sinan Can: 'In de buitengebieden is het niet gelukt om op tijd hulp te sturen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can: 'In de buitengebieden is het niet gelukt om op tijd hulp te sturen'

Tijdens de Nationale Actiedag voor Giro555 spreekt Jan-Willem met Sinan Can. Hij is net teruggekomen uit het rampgebied in Turkije.

"Wij wonen in een veilig land waar niks aan de hand is gelukkig. In ieder geval geen natuurramp en we hoeven ons geen zorgen te maken om de volgende dag. Daar wel", vertelt Can na zijn terugkomst uit het rampgebied in Turkije.

'Hoop sloeg om naar verslagenheid'

Vorige week hebben Jan-Willem en Jeroen in Jan-Willem Start Op! iedere dag contact gehad met Job Heinen van het reddingsteam. Hij gaf op vrijdag aan dat de sfeer op straat omsloeg. Hoop sloeg om naar verslagenheid. Wat trof Sinan Can vrijdag aan in het rampgebied? "Het was maandag gebeurd en vrijdag was het de vijfde dag. Dan weet je gewoon dat elk uur telt. Steeds minder mensen worden levend onder het puin vandaag gehaald worden. Het waren er maar steeds een paar."

Buitengebieden

'Hebben wij hier voldoende beeld van omvang?', vraagt Jan-Willem zich af. "Nee dat hebben wij niet en dat had ik ook niet", legt Can uit. "Tot ik naar het buitengebied ging reizen waar helemaal geen hulp is geweest. Ze hadden de capaciteit en de spullen niet", vertelt Can. "Ik heb in een buitengebied twee gebouwen gezien die ingestort waren waar nul poging is gedaan om mensen uit het puin te halen. Ze hebben dat al opgegeven."

Wat wil hij vandaag graag overbrengen? Hoop? Je hoort het hele gesprek hieronder:

Sinan Can: 'In de buitengebieden is het niet gelukt om op tijd hulp te sturen'

Help samen met NPO Radio 2 slachtoffers van de aardbeving

Op woensdag 15 februari tussen 06.00 en 22.00 uur komt NPO Radio 2 in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Je hoort de hele dag bijdrages vanuit Beeld & Geluid en we draaien alleen maar aangevraagde nummers.

Klik hier voor meer informatie

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een liedje aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie