Nieuws

Directeur Rode Kruis Nederland: 'We weten wat er moet gebeuren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Rode Kruis Nederland: 'We weten wat er moet gebeuren'

Nog altijd zijn hulporganisaties in Syrië en Turkije bezig met reddingswerk en het opvangen van slachtoffers na de aardbeving. Ruud de Wild belt donderdag met Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland om te praten over de actie van Giro555.

In Syrië en Turkije is het dodental na de allesverwoestende ramp inmiddels opgelopen tot 21.000. Slachtoffers die gered zijn, een dierbare zijn verloren of hun bezittingen zijn kwijtgeraakt, worden zo veel mogelijk bijgestaan door hulporganisaties uit binnen- en buitenland.

Van onderdak tot psychosociale zorg

Medische zorg, voedsel, water en onderdak zijn volgens Van Schaik op dit moment de belangrijkste aandachtspunten van het Rode Kruis. "Dat zijn de eerste basislevensbehoeften", vertelt Van Schaik. "We zien allemaal de mensen die het heel koud hebben. Dus ja, onderdak, dekens, tenten, eten is heel erg belangrijk."

Maar ook het belang van psychosociale zorg is volgens de directeur niet te onderschatten. "Mensen zijn echt getraumatiseerd. Je kunt je voorstellen: je leven is in één klap totaal veranderd, je bent alles kwijt. En ja, erger nog natuurlijk: dierbaren. En dat heeft een enorm effect op mensen, dus daar moeten we ook echt zorg voor dragen."

Voorkeur voor geld

Via Giro555 kunnen mensen de actie van het Rode Kruis steunen. Maar er zijn ook een hoop particuliere initiatieven, merkt Ruud op. Een nobele zaak, maar Van Schaik geeft aan dat donaties toch de voorkeur hebben. "Dat is voor ons veel efficiënter. We kunnen kopen wat er nodig is ter plekke, voor de juiste prijs ook. En we kunnen zorgen dat de lokale economie ook wordt versterkt."

In sommige gevallen is het inzamelen van spullen natuurlijk heel behulpzaam. "Als je echt weet waar je het naartoe brengt. Als je bijvoorbeeld een netwerk hebt, familie hebt, dan moet je dat zeker doen. Maar niet lukraak, want je weet niet wat er echt nodig is en waar het terechtkomt. En dan kun je ook in de weg lopen."

Donaties komen volgens de directeur goed terecht. "We zijn met elf organisaties verenigd in Giro555. En we zijn allemaal hulporganisaties met heel veel ervaring, ook in Syrië en in Turkije, dus we weten wat we moeten doen. Hulp geven is niet altijd makkelijk, maar we doen het vaker. Dus we weten wat er moet gebeuren."

'Je kunt niet overal tegelijk zijn'

Dat de reddingswerkzaamheden niet eenvoudig zijn, komt volgens Van Schaik niet door een gebrek aan mankracht, maar vooral door de grote schaal van het getroffen gebied. "Het is zo’n grote ramp. En sommige gebieden zijn ook moeilijk bereikbaar. Dat zien we ook met het zoeken naar overlevenden; je kunt niet overal tegelijk zijn."

Er moeten daarom soms moeilijke keuzes worden gemaakt. "Soms kun je in een gebied wat dichtbij is wel meteen hulpverlenen en iets wat verder weg is, dat is dan nog heel erg moeilijk, doordat bijvoorbeeld de weg beschadigd is. Ja, dan kies je natuurlijk voor het dorp dat het dichtbij is, waar je nog het meeste kunt betekenen, want de uren tellen natuurlijk ook op dit moment. Dat soort afwegingen die moeten ter plekke worden gemaakt en dat is niet eenvoudig."

Hieronder luister je het hele gesprek.

Video niet beschikbaar

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een liedje aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie