Nieuws
BNNVARA

Reddingswerker Jop Heinen op scherp na vorst: 'Continu door blijven zoeken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingswerker Jop Heinen op scherp na vorst: 'Continu door blijven zoeken'

Het Nederlandse reddingsteam in Turkije heeft al zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald. In Jan-Willem Start Op! doet reddingswerker Jop Heinen verslag van de situatie.

Het dodental door de aardbeving in Turkije en Syrië blijft stijgen en staat inmiddels op ruim 11.000. Reddingswerker Jop Heinen is gisteren geland in het rampgebied en heeft er heel wat uren zoeken opzitten. "Het is koud, het heeft vannacht gevroren. Dat is vooral voor de slachtoffers heel zorgelijk, dat verkleint de overlevingskansen. Dus dat maakt ook dat we nu continu door blijven zoeken, elkaar daarin afwisselen, in de hoop dat we nog meer mensen kunnen bevrijden. Voordat de omstandigheden op deze manier blijven of nog slechter worden", legt Jop uit.

'Gedwongen rust'

In deze situatie van leven of dood, zouden de reddingswerkers het liefst non-stop door zoeken, maar dat is niet verantwoord. "We moeten elkaar goed in de gaten houden. Ook ik werd gisteren door collega's naar bed gestuurd, om even een uurtje of 3 à 4 te kunnen liggen", legt hij uit. "Dit werk vraagt ook om scherpte en fitheid. Daar kun je geen enkel risico in nemen, dus we lossen elkaar af, zodat iedereen z'n gedwongen rust pakt. Zodat we ook gewoon de beste hulp kunnen blijven verlenen."

'Niets liever dan dat'

Inmiddels hebben de Nederlandse reddingswerkers al zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald. "Als je op die manier hulp kan verlenen, hier, in dit gebied dat zo zwaar getroffen is. Er is is niets liever dan dat wat we hier willen doen. En ik hoop dat we inderdaad vandaag met meer van dit soort berichten kunnen komen. Dat we echt de bevolking hier op die manier kunnen helpen", vertelt Jop.

Wil je zelf ook graag helpen? Samenwerkende hulporganisatie hebben Giro 555 geopend om de mensen in dit rampgebied te steunen.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Reddingswerker Jop Heinen staat op scherp na nachtvorst: "Maakt dat we nu continu door blijven zoeken"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie