Programma
PowNed

Sinan Can over aardbeving Syrië en Turkije: 'We gaan alleen maar ellende zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can over aardbeving Syrië en Turkije: 'We gaan alleen maar ellende zien'

Terwijl de sterftecijfers van de aardbeving in Turkije en Syrië blijven oplopen, vertelt documentairemaker Sinan Can bij De Wild in de Middag over de situatie in het getroffen gebied: "De aantallen stijgen rap, en dat gaat alleen maar meer worden. Het is een groot drama."

Sinan Can deed tijdens zijn journalistieke werk regelmatig verslag vanuit Turkije en Syrië, en is bekend met het gebied dat maandagochtend door een zware aardbeving werd getroffen. "We zien nu de contouren van hoe groot het is", vertelt de documentairemaker. "We hebben het over een gebied dat twee keer zo groot is als Nederland, waar tussen de 15 en 20 miljoen mensen wonen, vooral in grote steden. Wat we de komende dagen gaan zien is alleen maar ellende, alleen maar mensen die onder het puin vandaan gehaald worden."

"Turkije heeft al een aantal bevingen gehad", vervolgt Can. "Mijn opa heeft er een meegemaakt, in Erzincan in 1939. Toen is er een kwart tot een derde van de mensen in die stad overleden, met zo'n 50.000 doden. In 1999 hadden we de beving in Istanboel. Daarna zijn er nog wel wat kleine bevingen geweest, maar niets zo groot als dit, in zo'n groot gebied."

Wat de situatie nog gevaarlijker maakt, is de gebrekkige bouw in het getroffen gebied. "Er zijn heel veel mensen die ontzettend aan de bouw hebben verdiend, door goedkoop te bouwen met materiaal met weinig ijzer erin, met veel beton", legt Can uit. "Er zijn een aantal mensen rijk geworden aan die bouw, en dat zijn de mensen die rond president Erdoğan zitten."

Syrië

Volgens Can is het Syrische gebied dat getroffen is door de aardbeving op dit moment een blinde vlek. "Daar kijken we helemaal niet naar", vertelt hij. "Die mensen waren we al vergeten, al ruim een jaar, en dat gebeurt nu nog sterker. Dat is helemaal niet te overzien, wat daar gaande is."

Dat geldt helemaal voor de Koerden die in Syrië verblijven, vervolgt de journalist. "Die zijn helemaal afgezonderd van de wereld", vertelt Can. "Daar komt echt helemaal niks meer binnen. Er is geen toegangsweg voor hulp naar die mensen, die zijn echt aan hun lot overgelaten."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie