Artiest

Queens Of The Stone Age

  1. Artiestenchevron right
  2. Queens Of The Stone Age
Queens Of The Stone Age is een Amerikaanse hardrock band die in 1997 wordt opgericht in Palm Desert, Californië. De heren scoren door de jaren heen regelmatig een 3FM Megahit en verkopen hun Nederlandse concerten steevast uit.

Na het uiteenvallen van stoner-rock icoon Kyuss in 1995, verruilt gitarist en sleutelfiguur Josh Homme zijn thuisbasis Palm Desert voor Seattle. Daar tourt hij twee jaar lang als tweede gitarist van the Screaming Trees. In 1997 gaat het roer om, hij rekruteert oud-Kyuss collega Alfredo Hernandez (drums) en verandert de bandnaam in Queens Of The Stone Age. Er komt een EP en bassist Nick Oliveri sluit zich aan bij de band.

Debuut

Aangevuld met Dave Catching verschijnt het door Homme zelf gefinancierde debuutalbum Queens Of The Stone Age in 1998. Homme zelf omschrijft de muziek van QOTSA graag als ‘robot rock’: heavy muziek met de nadruk op een spaarzaam gebruik van gitaar, een minimaal drumgeluid en een hypnotiserende, monotone groove. 

Rated R

De band tourt bijna twee jaar lang als voorprogramma van o.a. Bad Religion, Smashing Pumpkins en Ween. Het tweede album Rated R verschijnt in 2000. De band wisselt rond deze tijd regelmatig van bezetting. Single ‘Feel Good Hit Of The Summer’ groeit, mede door de hilarische tekst, uit tot een publieksfavoriet bij optredens. De band treedt vaker op en weet een groter publiek te bereiken. 

Songs For The Deaf

Het derde album Songs For The Deaf verschijnt in 2002. Ex-Nirvana drummer Dave Grohl zit hier achter de drumkit. Naast Grohl wordt de band aangevuld met Troy van Leeuwen en Mark Lanegan. Grohl heeft het zo naar zijn zin bij Queens dat hij zijn eigen band Foo Fighters tijdelijk stillegt om met hen op tour te kunnen. Dat zijn invloed groot is blijkt in een uitverkochte Melkweg, waar de Queens een spetterend optreden geven. 

Little Sister

Nick Oliveri wordt in 2004 uit de band gezet. Ook Grohl verlaat de groep om zich weer te gaan richten op de Foo Fighters. Ze worden vervangen door respectievelijk Alain Johannes en Joey Castillo. Het album Lullabies To Paralyze komt in 2005 uit. De eerste single, 'Little Sister', levert de band al meteen een 3FM Megahit op. De band staat in dat zelfde jaar op diverse festivals, waaronder Lowlands.

Era Vulgaris

De heren van Queens Of The Stone Age brengen in juni 2007 hun vijfde studio-album Era Vulgaris uit. De Amerikanen staan eind juni op Rock Werchter. Om  hun nieuwe plaat te promoten doen ze een Europese tour, waarmee ze ook een concert geven in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Tik tok

Eind mei 2013 komt het nieuwe album ...Like Clockwork uit. Op dit album is Grohl wederom te horen als drummer. Het nummer 'Nobody To Love' is een van de soundtracks van de film End of Watch.

Villains

In 2014 wordt het achtste album al aangekondigd, maar trouwe fans moeten tot eind 2017 wachten om het te horen. De plaat wordt geproduceerd door Mark Ronson en dat is goed terug te horen: het is een stuk meer funky dan het eerdere werk van de band, maar nog steeds helemaal Queens Of The Stone Age.

Vernieuwing was het toverwoord volgens Josh Homme: "The most important aspect of making this record was redefining our sound, asking and answering the question 'what do we sound like right now'? You don't want to become a parody of that original sound."