NPO Radio 2 Top 2000

Blauw van The Scene hangt van toevalligheden aan elkaar

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Blauw van The Scene hangt van toevalligheden aan elkaar

De ene keer is de een songtekst tot in detail doordacht, de andere keer komt ‘ie spontaan opwellen. Bij Thé Lau ontstaat de liedtekst van Blauw bij puur toeval, nadat er na lang peinzen maar geen goed idee komt.

Blauw, blauw, blauw. Het klinkt zo simpel, maar kom er maar eens op! Het nummer verschijnt in 1991 op single en wordt de grootste hit van The Scene. Als je denkt dat het liedje zomaar komt aanwaaien, heb je het mis. Het duurt sowieso even voordat Thé Lau tot de melodie komt, want hij wordt niet enthousiast van de standaardakkoorden die uit zijn vingers komen. Hij speelt een beetje met de akkoorden en dan ontstaat de melodie voor wat Blauw zou worden.

Blauwe maandag

De tekst van Blauw komt pas na de muziek, zo vertelt Thé Lau in een interview uit 2008. Echt een leuk idee voor de songtekst heeft hij niet, tot hij gaat uiteten bij een Grieks restaurant. "Die avond had ik ook even veel gedronken als de Grieken en werd ik helemaal overweldigd door de enorme hoeveelheid blauw die in dat eetcafé aanwezig was”, aldus de zanger. “Nog voor de voordeur had ik het; dát moet het zijn. Blauw. En terwijl ik de sleutel in het slot draaide, drong de zin zich aan mij op: ik heb vannacht gedronken en gezien, hoe geen vrouw ooit krijgt wat ze verdient."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kinderlijk eenvoudig

Maar hoe vaak moet je dan 'blauw' zingen? Want dat is zo’n beetje de enige tekst in het refrein. Vaak, is de conclusie van Thé Lau nadat hij zijn zoontje ophaalt van de crèche. Daar hoort hij kinderliedjes en hij komt tot nieuwe inzichten. "Wat kenmerkt kinderliedjes nou?”, vroeg Thé zich af. “Ineens had ik het; het is de herhaling. En als het voor kinderen werkt, werkt het voor volwassenen ook."

Ster advertentie
Ster advertentie