NPO Radio 2 Top 2000

Neil Youngs onbeantwoorde liefde leidt tot Like A Hurricane

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Neil Youngs onbeantwoorde liefde leidt tot Like A Hurricane

Soms kunnen verlangens zorgen voor grote hits, vooral wanneer ze onvervuld blijven.
Zo ook bij Neil Young, die een van zijn bekendste nummers schrijft nadat het
hem niet lukt het hart te veroveren van een vrouw die hij ontmoet in een bar.

Na het beëindigen van zijn langdurige relatie met actrice Carrie Snodgress in 1974, over wie hij Heart Of Gold schrijft, is Neil Young toe aan een nieuwe start. Hij besluit alleen naar Los Angels te vertrekken. De singer-songwriter heeft zich al snel genesteld in de City of Angels en is vaak te vinden in de kroeg met zijn vriendengroep.

Wilde nacht

Een jaar na de verhuizing wordt Young geopereerd aan zijn stembanden en moet hij rust nemen. Maar niets zal hem ervan weerhouden om op stap te gaan. "Neil, Jim Russell, David Cline en ik gingen naar Venturi’s in La Honda", herinnert Youngs buurman Taylor Phelps zich. "We waren behoorlijk aangeschoten.”

Diezelfde avond heeft Young een vrouw op het oog. “Neil had een sterke aantrekkingskracht tot een vrouw in de bar genaamd Gail”, vertelt Phelps in Youngs biografie Shakey. Maar ondanks zijn verleidingskunsten gebeurt er niets en loopt hij, zoals ze zeggen, een blauwtje. "Hij ging niet met haar mee naar huis." In plaats daarvan keren Young en zijn vrienden terug naar de ranch, die de zanger onlangs heeft gekocht, om te ontspannen en muziek te maken.

Volledig bezeten

Onderweg naar de ranch stoppen de mannen op een uitkijkpunt bovenaan de stad om van het uitzicht te genieten. Maar Young stapt al snel weer de auto in. Hij kan aan niets anders denken dan de vrouw in de bar.

Eenmaal terug op de ranch duikt de zanger achter zijn keyboard. “Hij was volledig bezeten”, zegt Phelps. Al snel bedenkt hij de eerste zinnen van Like A Hurricane. Young is nog herstellende van de operatie en moet noodgedwongen de melodie fluiten. Enkele dagen later kan Young zijn stembanden weer gebruiken en geeft een ruwe versie van Like A Hurricane aan zijn vaste band Crazy Horse.

De opnames

Young en zijn band brengen 10 dagen door op de ranch om de melodie, het ritme en de songteksten te perfectioneren. Maar dit blijkt toch niet zo makkelijk te zijn. Na talloze opnames zijn ze nog steeds niet tevreden. Onvoldaan besluit Young een nieuwe aanpak te proberen en neemt het nummer op zoals hij het heeft geschreven, op zijn keyboard. Samen met de band probeert Young het opnieuw en beginnen ze hun instrumenten op gevoel te bespelen. “Ja, zo moet het zijn, gewoon zo”, zegt Young aan het einde van de sessie. “Dat is de enige keer dat we het ooit op die manier hebben gespeeld”, beschrijft Young in zijn biografie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MTV Unplugged

Young brengt de 8 minuten durende single in 1977 uit. De Canadees-Amerikaanse zanger neemt ook een kortere versie op van Like A Hurricane, maar deze doet het niet goed in de hitlijsten. De albumversie daarentegen is inmiddels een klassieker die niet mag ontbreken tijdens een optreden van Young.

Zo speelt hij het nummer ook wanneer hij wordt uitgenodigd voor een opname van het populaire Unplugged-programma van MTV. De show verloopt alleen niet volgens plan. Volgens het tijdschrift Rolling Stone beginnen veel nummers vals en merkt het publiek duidelijk dat Young niet tevreden is. Uiteindelijk heeft de zanger er genoeg van, schrapt hij de hele show en loopt weg.

Toch revancheert Young zich en keert na 2 maanden terug voor een nieuwe opname van het programma. Deze keer wordt hij vergezeld door zijn band en achtergrondzangers. Hij speelt veel nummers uit zijn repertoire, maar het hoogtepunt is zijn optreden van Like A Hurricane. Een intieme uitvoering van Like A Hurricane met Young achter zijn orgel:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Like A Hurricane in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Like A Hurricane op plek 699 in de lijst der lijsten. Benieuwd hoe het nummer het door de jaren heen doet? Bekijk hier dan de statistieken.


Ster advertentie
Ster advertentie