Artiest

The Scene

  1. Artiestenchevron right
  2. The Scene
Amsterdamse rockband met hoogstaande teksten van zanger/gitarist Thé Lau. The Scene scoort een aantal hits met onder andere 'Iedereen Is Van De Wereld', 'Blauw' en 'Zuster'. Vooral de albums Blauw en Open uit begin jaren '90 zijn succesvol. Lau heft de groep in 2002 op en gaat solo verder. Na vijf jaar volgt er echter een comeback.

Formatie

The Scene wordt in 1979 geformeerd door Thé Lau. In het begin wisselt de band zowat maandelijks van samenstelling, maar de vele personeelswisselingen doen geen afbreuk aan het karakteristieke geluid van de groep.

Blauw

The Scene tekent in 1990 een contract bij Phonogram. Dit resulteert in de singles 'Rigoreus' en 'Iedereen Is Van De Wereld' en het volledig Nederlandstalige album Blauw. Het album wordt bijzonder enthousiast ontvangen. Vooral Vlaanderen gaat helemaal plat voor de Amsterdammers, de titelsong 'Blauw' wordt er een enorme hit.

Werchter

De beloning voor het succes in België volgt in 1991 als The Scene op het festival Rock Werchter, dan dat nog het Torhout-Werchter festival heet, mag optreden.

De Dijk

Samen met De Dijk scoort The Scene in 1993 de hit 'De Wereld Is Van Iedereen'. De opbrengsten van de single gaan naar Artsen Zonder Grenzen.

Helden

De single 'Helden', die oorspronkelijk wordt gemaakt voor de SIRE-televisiespot rond het thema 'De maatschappij, dat ben jij', verschijnt in juli 2000. De reacties op de spot zijn zo positief dat besloten wordt om het nummer uit te werken en er een single van te maken. 'Helden' staat twee maanden in de top 100.

Einde

Na lange tijd ontkend te hebben dat The Scene uit elkaar gaat, is het eind 2002 dan toch echt zo ver: The Scene stopt er mee. In een interview in De Telegraaf geeft Thé Lau aan dat het mooi is geweest.

Bij elkaar

In de zomer van 2006 speelt Thé afzonderlijk met de verschilllende leden uit The Scene. Het enthousiasme blijkt enorm te zijn en al snel ontstaat het plan om The Scene weer nieuw leven in te blazen.

2007

Het nieuwe album van The Scene is getiteld 2007 en komt uit op 21 mei. Op het album staan in totaal 12 tracks. Tien klassiekers van de band hebben een nieuw jasje gekregen. 'Open', 'Zuster' en 'Samen' klinken eindelijk zoals ze live ook al klonken in de hoogtijdagen van The Scene; stuwender, scherper en opzwepender! 

Gasten

Op drie tracks doen gasten mee. Sarah Bettens (Ks Choice) schittert in 'Blauw', het stemgeluid van Paskal Jakobsen (Blof) versterkt de meezinger 'Iedereen Is Van De Wereld' en Tom Barman (dEUS) betovert de luisteraar in het nummer 'Rigoureus'!

De Liefde Op Doorreis

In oktober 2009 brengt The Scène het album De Liefde Op Doorreis uit, een plaat die bij fans vertrouwd aanvoelt. Opmerkelijk is dat de band energieker klinkt dan ooit. 'Mijn Land' knalt de speakers uit en 'Nachttrein' heeft een opzwepende funky beat.

Code

Na De Liefde Op Doorreis bouwt The Scène tijdelijk de oefenruimte om tot studio. En daar zag met groot enthousiasme - tussen de hopen snoeren, dempschotten, lege flessen en lopend buffet - de vijftiende plaat Code het licht.Het album bevat elf tracks. Tijdens de opnames heeft de band de techniek gebruikt die begin jaren '70 ook het stevige geluid gaf aan de muziek van o.a. The Rolling Stones en Led Zeppelin. Code is een mix van The Scène anno 1990 en de nieuwe The Scène.

The Scène stopt om zieke Thé Lau

Na 35 jaar houdt The Scène er noodgedwongen mee op. Frontman en songwriter Thé Lau lijdt aan kanker en heeft niet lang meer te leven. Hij vertelt donderdag 3 april 2013 aan Giel op 3FM dat hij volgens artsen nog zes tot negen maanden te leven heeft. De groep geeft in 2013 drie laatste optredens op Pinkpop (7 juni), in Paradiso (17 juni) en in de concertzaal Ancienne Belgique (afgekort AB) in Brussel (21 juni).