NPO Radio 2 Top 2000

Status Quos Roll Over Lay Down is onschuldiger dan je denkt

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Status Quos Roll Over Lay Down is onschuldiger dan je denkt

Niet gek dat veel mensen de tekst van Roll Over Lay Down opvatten als... een tikkeltje pikant. Maar als we zanger Francis Rossi moeten geloven, valt dat allemaal reuze mee: "Ik kan geen openlijke sexy teksten schrijven."

Francis Rossi en Alan Lancaster richten de band op in Londen in 1962. Na wat wisselingen in leden en onder meer de toevoegingen van Rick Parfitt en John Coghlan, is Status Quo in 1969 officieel geboren. In 1973 brengt de band Hello! uit, waar onder andere Roll Over Lay Down op staat. De schrijfcredits van het nummer zijn, uniek genoeg, toegeschreven aan alle toenmalige bandleden: Rossi, Young, Coghlan, Parfitt én Lancaster. "Iedereen dacht dat hij het geschreven had", vertelt Rossi al lachend aan Songfacts. De ware inspiratie voor het nummer komt alleen wel echt vanuit Rossi.

Heel onschuldig

De zin 'roll over lay down and let me in' wordt door velen in eerste instantie, niet geheel verrassend, volledig verkeerd geïnterpreteerd. Toch is het hartstikke onschuldig. "Ik kan geen openlijke sexy teksten schrijven", vertelt Francis Rossi aan Classic Rock. De tekst blijkt te slaan op zijn plek in het bed. "Mijn vrouw destijds had de neiging om aan mijn kant van het bed te slapen." En die 'drink cold from the fridge on the table'? "Die 'drink cool from the fridge' was een verdomde fles melk die ze op tafel had laten staan die warm was geworden - het was allemaal waar!"

(Toch geen) afscheid

In 1984 kondigt de band aan officieel te stoppen - alhoewel dit een jaar later lariekoek lijkt als de band op Live Aid speelt en weer een jaar later de werkzaamheden gewoon weer oppakt. Maar de aankondiging en plannen om te stoppen verdienen in 1984 een afscheidstour. De laatste stop van hun End Of The Road Tour is het Britse Milton Keynes, waar zo'n 50 duizend fans afscheid komen nemen van de band. In hun set, die zo'n 2,5 uur duurt, passeert ook Roll Over Lay Down de revue. Check het legendarische optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Status Quo in de NPO Radio 2 Top 2000

De Britse rockers staan in 2023 met 5 noteringen in de lijst der lijsten. Roll Over Lay Down is hun hoogste notering op plek 687. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie