NPO Radio 2 Top 2000
BNNVARA

'Zonder componist Pachelbel had die hele Top 2000 nooit bestaan'

foto: NPO Radio 2
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Zonder componist Pachelbel had die hele Top 2000 nooit bestaan'

De Top 2000 staat vol met pop-, rock-, en Nederlandstalige klassiekers. Maar waar zijn de échte klassiekers? Wagner? Tjaikovski? Bach?! NPO Klassiek presentator van Jan van Poppel ontdekte in zijn podcast Keihard Klassiek dat die componisten wel degelijk in de lijst staan, als je goed luistert. In Spijkers met Koppen laat hij een aantal voorbeelden horen.

Wat blijkt: al die hippe 'jonge' rockers in de Top 2000 hebben hun inspiratie gehaald uit oude symfonieën. "Soms doen de artiesten zelf of het toeval is, maar ik geloof er geen reet van", stelt Jan van Poppel. John Denver bijvoorbeeld. Die zat in een skilift bij te komen van een turbulente afdaling, toen hij de melodie voor 'Annie's Song' bedacht. Trots kwam Denver met dat nummer aan bij de studio. "Alleen toen zei zijn producer: Volgens mij komt dit uit de vijfde symfonie van Tjaikovski", aldus Jan. Het tot de nok gevulde Spijkers met Koppen café hoort de gelijkenis ook. Maar John Denver, die heeft het nooit willen toegeven.

Zonder Pachelbel geen Top2000

Dat gebeurt wel vaker. 'Seven Nation Army' van de White Stripes? Dat is gewoon de vijfde symfonie van Anton Bruckner. En The Beatles, Bob Marley, de Rolling Stones, en Maroon 5 hebben allemaal de 'Canon in D' van de 17e-eeuwse componist Johan Pachelbel als 'inspiratie' gebruikt. Jan durft zelfs te beweren: "Zonder Pachelbel had die hele Top 2000 niet bestaan."

Je laten inspireren door klassieken mag natuurlijk – en de muziekrechten uit de 17e eeuw zijn ook al lang verjaard. Maar Jan vindt het flauw als artiesten het niet willen toegeven. Hij ziet liever dat artiesten hun klassieke voorgangers openlijk omarmen. Zoals Outkast, die in de Bruidsmars van Wagner inspiratie zag voor een pianopingel in hun enorme hit 'Ms. Jackson'. Jan: "Ik vind dit vet. Al die klassieke muziek is supermooie muziek, maar als we het allemaal oud en stoffig laten dan luistert er niemand meer naar."

Dan is er natuurlijk nog wel een olifant in de kamer: 'Bohemian Rhapsody'. Daar moet Queen toch haast wel een stukje klassiek plagiaat hebben gepleegd? "Helemaal niks! Het is volledig uniek, helemaal zelf bedacht", weet Jan ons gerust te stellen. Of, nou ja: "Behalve de naam. Een 'rapsodie' is een klassieke term. Het betekent 'contrasterende delen'. Nou, dat hoor je wel."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie