Programma
BNNVARA

Wat is hét perfecte kerstcadeau?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is hét perfecte kerstcadeau?

Kerst staat voor de deur en dat betekent cadeautjes stress. Eindeloos door winkels spitten opzoek naar het mooiste en creatiefste cadeau. Monique Pollmann is communicatiewetenschapper aan de universiteit Tilburg en deed onderzoek naar het perfecte cadeau. In Spijkers met Koppen deelt ze haar bevindingen.

Mensen vullen vaak zelf in wat een ander zou willen hebben, maar na haar onderzoek wil Monique "mensen aanzetten om er een keer te vragen, want hoe weet je wel zeker wat diegene wil?". Het antwoord is simpel, het beste cadeau is datgene wat boven iemands verlanglijstje staat. "Dat klinkt saai, maar je kan ook een richting bevragen, een categorie."

"Gevers willen altijd hun best doen maar ze verliezen vaak de ontvanger uit het oog." En uiteindelijk gaat niet om de gever maar om de ontvanger. Een cadeau geef je misschien zomaar, of ondoordacht, maar kan grote gevolgen hebben. "Door een slecht cadeau gaan mensen toch denken, deze relatie heeft minder toekomst." De ontvanger voelt zich onbegrepen en gaat de relatie overdenken.

Denk eens aan tweedehands

Ook hoeven cadeaus niet per se nieuw te zijn, een cadeau kan prima tweedehands zijn. "Wees ook niet bang om tweedehands dingen te kopen, want voor de ontvanger maakt het uiteindelijk ook niet zo heel veel uit." Een gever vindt dat misschien ongemakkelijk, maar de ontvanger heeft voor hetzelfde geld een veel groter cadeau. Kortom, vraag iemand wat diegene wil en koop dat dan. Zo kwam Dolf er achter welk cadeau Willemijn nou echt wil hebben.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie