Programma
BNNVARA

Het Friese Makkum heeft nog een appeltje te schillen met Donald Trump

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Friese Makkum heeft nog een appeltje te schillen met Donald Trump

De Friese punkband It Dockumer Lockaelstje haalt al jaren inspiratie uit allerlei rariteiten die zich in hun postcodegebied hebben afgespeeld. Voor hun nieuwste album duiken ze in het onwaarschijnlijke verhaal van een bezoek van Donald Trump aan Makkum. In Spijkers met Koppen vertelt Peter Sijbenga wat er punk is aan Trump.

Ja, het is écht gebeurd: Donald Trump heeft ooit hoogstpersoonlijk het Friese dorp Makkum bezocht. Waarom? Eind jaren tachtig bestelde Donald Trump een jacht bij scheepswerf Amels in Makkum. Of zoals Peter Sijbenga het stelt: "Hij kwam daar om z'n boot te laten opkalefateren." Trump wilde maar liefst driehonderd miljoen gulden neerleggen voor het jacht. Maar toen het eenmaal tijd was om te betalen, liet Trump het afweten. Hij was ondertussen in de financiële problemen gekomen en wilde onder het contract uitkomen. Dat kon maar op één manier: "Hij koopt de werf, want een hele werf kopen was goedkoper dan 300 miljoen gulden. En die heeft hij zes weken later weer van de hand gedaan."

Trump yn Makkum de Musical

Makkum bleef berooid achter. Want alle dure investeringen waren voor niks geweest. De platenbaas van It Dockumer Lokaelstje heeft het van dichtbij aanschouwd. Dat gaf de band inspiratie voor nieuwe muziek. Het nummer 'Trump yn Makkum de Musical I’ is geschreven vanuit het idee dat It Dockumer Lockaelstje dit verhaal tot een musical zou verwerken. Wordt die musical ook echt feitelijk wordt uitgevoerd? Peter heeft daar een Trumpiaans antwoord op: "Het script is er".

Maar, het album Trump yn Makkum reikt verder dan het feitelijke verhaal van het bezoek van Donald Trump. Het nummer 'Trump yn Makkum de Musical II' gaat bijvoorbeeld over het feit dat veel Friese schrijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog sympathiseerden met de Duitsers. Daar is weinig Trumpiaans aan, op het eerste gezicht. Of het nummer 'Georgino Wijnaldum'. Peter legt uit: "In Wijnaldum – het Friese dorp - is op een gegeven moment een fibula gevonden. Daar kwam een heel verhaal uit voort: dan zal er waarschijnlijk ooit een Fries koningshuis zijn geweest." Volgt jij het nog? Nee? Prima, dat is Punk.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie