NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je niet wist over Kurt Cobain

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je niet wist over Kurt Cobain

Als frontman van Nirvana groeide Kurt Cobain uit tot een van de meest invloedrijke songwriters. Dat hij niet alleen een iconische muzikant was, maar ook een bijzonder mens blijkt uit deze vijf feitjes.

De eerste gitaar

Kurt kwam uit een muzikale familie en het was haast vanzelfsprekend dat ook hij een liefde voor muziek kreeg. Op zijn veertiende verjaardag mocht de zanger iets uitkiezen: een fiets of een gebruikte gitaar. Hij hoefde niet lang na te denken en koos voor de gitaar. Kurt leerde zichzelf gitaarspelen. Hij oefende met AC/DC's Back In Black, Queens Another One Bites The Dust en Led Zeppelins Stairway to Heaven.

Nederlandse invloeden

Je zou het misschien niet verwachten, maar de allereerste single van Nirvana had een Nederlands tintje. Love Buzz was namelijk een cover van Shocking Blue. Bassist Krist Novoselic kwam de plaat van deze rockband tegen in een kringloopwinkel en draaide 'm grijs. "Ik denk dat ik de Love Buzz-riff speelde tijdens een repetitie", herinnerde Krist zich, "want Kurt had het album ook gehoord. Hij vond het echt een goed album. Daarna begonnen we het nummer te spelen en we hadden vooral veel plezier." Nirvana nam hun speelse cover niet al te serieus, maar het leverde ze wel een contract op bij een platenlabel. Kurt wilde eigenlijk geen cover als eerste single uitbrengen, maar platenbaas Jonathan Poneman wist hem toch te overtuigen. En maar goed ook, want Nirvana scoorde met die single een grote hit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De fax van Metallica

Kurt Cobain was een held voor velen, maar zelf was hij onder anderen groot fan van Metallica. Metallica-gitarist Kirk Hammett leerde de Nirvana-zanger in 1989 kennen, nadat debuutalbum Bleach verscheen. Hammett vertelde jaren later over hun ontmoeting en volgens de gitarist was Cobain een groot Metallica-fan. "Vooral het album Ride the Lightning vond hij erg gaaf", herinnerde Hammett zich. Hij vertelde dat hij Cobain uitnodigde voor een Metallica-show in Seattle. "Hij stond de hele tijd met zijn armen te zwaaien en toen ik naar 'm toe liep, vroeg hij of we Whiplash wilden spelen."

De artiesten hielden contact en toen Nirvana's tweede album Nevermind uitkwam ontving de band een fax van Metallica: "We vinden Nirvana echt goed. Nevermind is het beste album van het jaar. Laten we snel afspreken, Metallica. P.S. Lars haat de band." Of Lars Ulrich de band echt haatte valt nog te betwisten. In een interview met NME vertelde de drummer namelijk dat hij Cobain nooit heeft ontmoet, maar dat hij een rockster was die hij graag had leren kennen.

Nep-foetussen

Het was opvallend dat er vaak naar medische termen werd verwezen in Cobains werk. De zanger was gefascineerd door anatomie en had een verzameling nep-foetussen. In een interview vertelde de zanger over een medische winkel waar ze verschillende boeken en spullen verkochten over dit soort onderwerpen. Vroeger moest hij daar echt voor sparen, omdat hij er geen geld voor had. Later kocht Kurt nog steeds dat soort spullen en gebruikte hij ze ook voor albumcovers. Je ziet zijn fascinatie voor anatomie onder andere terug op de hoes van In Utero.

foto: Albumhoes

Zwemles

Voordat Cobain zanger werd, had hij verschillende soorten baantjes. Zo deed hij onderhoudsklusjes, reinigde hij tapijten en gaf Kurt voor een korte periode zwemles aan kleuters in Aberdeen. Wellicht heeft dat laatste baantje de Nirvana-zanger geïnspireerd voor de cover van Nevermind. Vorig jaar klaagde Spencer Elden, de baby die je op de hoes ziet, de band aan. Hij vond de foto waar hij op stond pornografisch en noemde het seksuele uitbuiting.

Ster advertentie
Ster advertentie