Artiest

Nirvana

  1. Artiestenchevron right
  2. Nirvana
Nirvana was een grungeband uit Seattle. Het trio breekt in 1991 wereldwijd door met het album Nevermind. Singles Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium en About A Girl worden grote hits in Nederland. Zanger Kurt Cobain pleegt op 5 april 1994 zelfmoord.

Biografie

Nirvana wordt gezien als de ultieme belichaming van de grungebeweging die eind jaren tachtig vanuit Seattle komt opborrelen. De band wordt al in 1986 opgericht door zanger en gitarist Kurt Cobain, bassist Krist Novoselic en drummer Chad Channing. De eerste single verschijnt in 1988; een cover van het Shocking Blue-nummer Love Buzz. Hierna neemt Nirvana voor het bedrag van 600 dollar zijn debuutalbum Bleach op. Channing vertrekt vlak na de opnames ervan. Na een handjevol invallers neemt eind 1990 de uit Washington afkomstige drummer Dave Grohl de drumstokken over. Bleach zet Nirvana landelijk op de kaart en de Amerikaanse muziekindustrie houdt zijn ogen gericht op Seattle.

Nevermind

In 1991 tekent de band een contract bij platenmaatschappij Geffen Records, dat op dat moment ook artiesten als Cher, Don Henley en Aerosmith onder contract heeft staan. Producer Butch Vig (die later de band Garbage opricht) produceert het tweede Nirvana-album Nevermind, dat op 24 september 1991 verschijnt. Met de daarvan afkomstige single Smells Like Teen Spirit worden de jaren negentig pas echt goed ingeluid. Het rockanthem staat op nummer 3 in de hitparades en ook Nevermind bereikt de derde plek in de verkooplijsten. Door het succes van het album ontstaat er een bredere interesse voor de muziekscene in Seattle en omstreken. Bands als Pearl Jam en Soundgarden komen hierdoor in de belangstelling te staan en hebben succes in het kielzog van Nirvana.

Mediahype

Frontman Kurt Cobain ondervindt echter al snel de nadelen van zijn plotselinge roem. Zijn huwelijk met Hole-zangeres Courtney Love is een regelrechte mediahype en ook zijn heroïnegebruik wordt breed uitgemeten. Daarnaast kan de band maar moeilijk voldoen aan de vraag naar nieuw materiaal. Om het gat tussen Nevermind en het volgende album te dichten, brengt Geffen eind 1992 de verzamel-cd Incesticide uit, met B-kantjes en nooit eerder uitgebracht werk. Ondertussen is Nirvana met producer Steve Albini bezig aan de opvolger In Utero. In juni 1993 wordt Cobain gearresteerd voor mishandeling van zijn vrouw.

In Utero

Het derde album ln Utero ligt op 21 september 1993 in de winkelschappen, terwijl Nirvana bezig is aan een wereldtournee. De videoclip van de eerste single Heart-Shaped Box wordt geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn, maar de single is geen grote hit. Eind dat jaar vinden in New York City de opnames van de MTV Unplugged-sessies van Nirvana plaats. Tijdens het Europese gedeelte van de tour gaat het goed mis. Op 4 maart 1994 raakt de zanger in een coma na het innemen van Rohypnol in combinatie met champagne. Een dag daarna komt hij in het ziekenhuis weer bij kennis. De tournee wordt afgebroken en Cobain vliegt naar huis. Op 18 maart belt Courtney Love de politie omdat Cobain zich heeft opgesloten in zijn kamer en dreigt zelfmoord te plegen. Kort daarop wordt Cobain in een kliniek opgenomen om af te kicken, maar na een paar dagen vertrekt hij weer.

Zelfmoord

Op 2 april wordt Cobain door zijn moeder als vermist opgegeven. Zes dagen later wordt hij in zijn huis in Seattle dood aangetroffen. Hij heeft zich met een jachtgeweer door het hoofd geschoten. Hij eindigt zijn afscheidsbrief met een citaat uit een Neil Young-nummer: "It's better to burn out than to fade away.” De muziekwereld reageert geschokt. Het postuum uitgebrachte About A Girl is in het najaar van 1994 een hit. Het album MTV Unplugged In New York bereikt de tweede plek in de Nederlandse verkooplijsten, maar wordt van de koppositie geweerd door achtereenvolgens Paul de Leeuw en René Froger. In 1996 verschijnt het livealbum From The Muddy Banks Of The Wishkah. De bekendste nummers van de groep worden in 2002 verzameld op de Best Of-cd Nirvana, aangevuld met het nooit eerder verschenen You Know You're Right. Dave Grohl start na Nirvana de band Foo Fighters.