NPO Radio 2 Top 2000

Foo Fighters' bitterzoete Walk is een herinnering aan Kurt Cobain

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Foo Fighters' bitterzoete Walk is een herinnering aan Kurt Cobain

Er zijn van die pareltjes die artiesten bijna elke show wel spelen. Voor The Killers is dat Mr. Brightside, voor Toto is dat evergreen Africa en voor Billy Joel is dat klassieker Piano Man. Voor Amerikaanse rockband Foo Fighters is een van die nummers Walk: een positief nummer met een heftige lading.

Als Nirvana-frontman Kurt Cobain in 1994 overlijdt, valt de band uit elkaar. Drummer Dave Grohl neemt bijna het aanbod aan de nieuwe drummer van Tom Petty and the Heartbreakers te worden, maar krabbelt toch terug: zijn solo-project roept namelijk. Hij schrijft tientallen nummers in zijn Nirvana-tijd, die hij na het uiteenvallen zelf opneemt en verspreidt. Na overduidelijke interesse in zijn muziek uit de muziekwereld, verzamelt hij muzikanten om een band te vormen. Een jaar later is Foo Fighters geboren.

Openbaring

Een millennium en verschillende bandleden later, ligt in 2011 album Wasting Light in de schappen. Op dit album staat ook Walk, een nummer dat al snel uitgroeit tot een vaste naam op de setlist. Dit nummer komt voort uit de eerste dag nadat Cobain overlijdt. "En uit wakker worden die dag en realiseren: 'Oh, shit, hij is er niet meer. Ik wel. Ik mag wakker worden en hij niet. Ik maak een kopje koffie. Hij kan dat niet. Ik zet de radio aan. Hij niet.' Dat was een grote openbaring", vertelt Grohl aan Rolling Stone.

Het nummer gaat dan ook over jezelf oprapen en doorgaan met je leven. "Ik denk dat je in het leven verstrengeld raakt in crises, waarin je denkt dat er geen uitweg is. Maar als je durft om het als iets onnozels te beschouwen, is het makkelijker om eruit te komen. En ja, ik had zoiets van: 'Ik wil dat gevoel niet elke ochtend hebben'", vervolgt hij in hetzelfde interview. Het gevoel dat hij hier omschrijft, slaat dus op het gevoel dat hij had nadat Cobain overleed.

Contrast

Grohl is niet de enige die met Cobain samenwerkte. Gitarist Pat Smear speelde met Nirvana, en dus Cobain, tijdens een tour in 1993. In hetzelfde interview met Rolling Stone vertelt hij over zijn ervaring met Walk, en wat er gebeurt als Grohl het nummer zingt en de band het nummer speelt: "Elke nacht als hij de zin 'I never want to die' zingt, kijk ik naar hem en denk ik aan Kurt. Elke keer. Omdat Kurt meer 'ik haat mezelf en ik wil sterven' was. En dat is het tegenovergestelde van hun. En ik hou zo enorm van met levensgenieters zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foo Fighters in de NPO Radio 2 Top 2000

Foo Fighters is een van de hofleveranciers van de NPO Radio 2 Top 2000. In 2023 staan ze 8 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is The Pretender op 129. Walk staat op plek 835. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie