Muzieknieuws

Rechtszaak Nevermind-baby tegen Nirvana afgewezen

foto: Albumhoes
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak Nevermind-baby tegen Nirvana afgewezen

De rechtszaak van Spencer Elden, die als baby werd afgebeeld op de hoes van Nirvana's album Nevermind, is door een rechtbank in Californië verworpen. De Amerikaan klaagde de band aan wegens kinderporno en seksuele uitbuiting.

De inmiddels dertigjarige Elden kondigde in augustus aan de legendarische grungeband aan te klagen. Als baby was hij naakt te zien op de albumhoes van Nevermind, het in 1991 verschenen tweede album van Nirvana. Elden, die op de hoes in een zwembad naar een dollarbiljet grijpt, eiste 150.000 dollar van de band.

Een advocaat van Nirvana deed vorige maand het verzoek aan de rechtbank om de zaak af te wijzen. De vertegenwoordiger van de band gaf hierbij aan dat de claims "niet serieus te nemen zijn". Elden en zijn advocaten hadden tot 30 december de tijd om te reageren op dit verzoek van afwijzing, maar misten de deadline. Hij heeft nu nog tot 13 januari om de zaak op een andere manier in te dienen.

Levenslange schade

Bij het indienen van de rechtszaak gaf Elden aan "levenslange schade" te hebben geleden door de fotoshoot die in 1991 plaatsvond. Het beeld werd gemaakt door fotograaf Kirk Weddle, die bevriend was met Eldens vader. Hij gaf hem 200 dollar voor het beeld.

Die 200 dollar bleek een uiterst minimaal deel van het bedrag dat Nevermind uiteindelijk in het laatje zou brengen. Het album, met onder andere de hits Smells Like Teen Spirit en Come As You Are erop, ging ruim dertig miljoen keer over de toonbank. Vorig jaar verscheen nog een speciale heruitgave van Nevermind, ter ere van het dertigjarig jubileum van de plaat.

“Het is vreemd. Iedereen die iets met het album te maken heeft gehad, heeft daar een enorme bak geld aan verdiend”, gaf Elden in een interview met Time aan. “Ik voel alsof ik het laatste beetje grunge ben. Ik woon in het huis van m’n moeder en rij in een Honda Civic.”

"Het voelt alsof ik een deel van mijn mensenrechten op heb moeten geven", vervolgde Elden. "Ik ga naar een honkbalwedstrijd en denk: man, iedereen in dit stadion heeft mijn babypiemel gezien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie van Dave Grohl

In interviews liet voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl al weten wat hij van Eldens rechtszaak vond. "Ik heb hetzelfde gevoel als de meeste mensen in deze kwestie: dat ik het er niet mee eens ben", gaf hij in een interview met Vulture aan.

Daarnaast ging Grohl in op de keren in het verleden dat Elden de iconische albumhoes wél leek te waarderen. Zo dook hij bij zowel het 15- als het 25-jarig jubileum van Nevermind nogmaals een zwembad in om een nieuwe versie van de foto te maken. Bovendien liet hij het woord 'Nevermind' op zijn borst tatoeëren. "Luister, hij heeft een Nevermind-tattoo, ik niet", aldus Grohl.

Nirvana in de NPO Radio 2 Top 2000

In de afgelopen editie van de NPO Radio 2 Top 2000 was Nirvana tien keer terug te vinden. De hoogste notering is voor Smells Like Teen Spirit, dat op de 30ste plek in de lijst stond.

Ster advertentie
Ster advertentie