Podcast
KRO-NCRV

Er wordt meer vinyl verkocht door TikTok

foto: Emma Pot / KRO-NCRVfoto: Emma Pot / KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Er wordt meer vinyl verkocht door TikTok

In de KRO-NCRV podcast Over de Toeren kletsen Wouter en Esther elke week over de beste nieuwe muziek die op vinyl is uitgebracht en het laatste vinyl nieuws. Deze week gaat het over soundtracks op TikTok, Record Store Day drops en het draaien van natte vinylplaten.

37 jaar nadat het nummer origineel uitkwam staat Running Up That Hill van Kate Bush hoog in de hitlijsten. Het staat zelfs hoger dan dat het stond in de jaren '80. Dat komt allemaal door de Netflix-serie Stranger Things die Running Up That Hill op de soundtrack heeft staan. Via Netflix is het op TikTok terecht gekomen en TikTok heeft ervoor gezorgd dat enorm veel jongeren naar muziek uit de jaren '80 luisteren. Niet alleen de soundtrack van Stranger Things doet het goed; er komen de laatste tijd steeds meer soundtracks uit op vinyl en er is ook steeds meer vraag naar. Eerdere populaire soundtracks waren onder andere die van A Star Is Born, Peaky Blinders en Grease.

Record Store Day drop

Komende zaterdag is er een Record Store Day drop te vinden in de platenwinkels, dat betekent dat alle Record Store Day-releases die het evenement door productionele redenen niet hebben gehaald alsnog uitkomen. Eén van die releases is een re-issue van het album The Gold Experience van Prince. Vanwege rechten is dit de eerste re-issue van het zevende studio album van Prince en hij komt ook meteen op dubbel goud vinyl.

Platen schoonmaken

Wouter is erg benieuwd hoe een DJ nou zijn platen schoonmaakt tijdens het draaien. In de serie Wouter Over de Toeren vraagt hij dit aan DJ Jean. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de aflevering hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Esther tipt Florence & The Machine

Het album Dance Fever van Florence & The Machine doet het goed in de platenzaken. De plaat is al een paar weken uit, maar is erg populair. Florence Welsh schreef het album met haar band tijdens de pandemie en het gaat dan ook over de dingen die ze misten tijdens de lockdown. Voor het album is er samengewerkt met Jack Antonoff die ook heeft geproduceerd voor artiesten als Lana Del Rey, Taylor Swift en Lorde.

Benieuwd naar de andere releases en meer muziek nieuws? Luister dan hier naar de Over de Toeren podcast:

#10 - Wouter wil alle vinyl houden en Esther zoekt naar Iggy - Vinyl Vrijdag

Over de Toeren

Over de Toeren van KRO-NCRV met Wouter van der Goes en Esther Vollebregt is iedere week te beluisteren via alle podcastapps en de website van NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie