Podcast
KRO-NCRV

Wouter is stiekem fan van de Dolly Dots

foto: Emma Pot / KRO-NCRVfoto: Emma Pot / KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter is stiekem fan van de Dolly Dots

In de wekelijkse KRO-NCRV podcast Over de Toeren bespreken Wouter en Esther de beste nieuwe muziek die op vinyl is uitgebracht en het meest opvallende vinyl nieuws. Deze week hebben ze het over artiesten draaitafels, fangirlt Wouter over de Dolly Dots en vertelt Esther over Amy Winehouse op Glastonbury.

Er is een nieuwe trend te zien binnen de vinyl wereld: de artiesten draaitafel. Steeds meer artiesten brengen een eigen platenspeler uit. Zo heeft Metallica recent een platenspeler uitgebracht volledig in Metallica stijl. Ook Brian Eno ontwierp en maakte vorige jaar zelf een draaitafel, die zelfs is tentoongesteld in een museum als kunstobject. Daarnaast hebben The Beatles vaker platenspelers op de mark gebracht én er zijn sinds kort K3 en Snelle platenspelers te koop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dolly Dots op roze vinyl

Afgelopen week brachten de Dolly Dots hun album Forever uit op transparant roze vinyl. Wouter is groot fan de meidengroep. Zijn vader was vroeger namelijk leraar engels en had Angela Groothuizen in zijn klas. Rond die tijd hadden de producers Peter van Asten en Richard de Bois het idee om een Nederlandse meidengroep op te richten. Eerst was het de bedoeling dat de groep uit vier meiden zou bestaan, maar die vier leden hadden geen ervaring met zingen. Ze vroegen Angela Groothuizen daarom om lid te worden van de groep, echter vond zij de groep niet zo goed. Uiteindelijk kwam er nog een zesde lid bij en werden de Dolly Dots de meest succesvolle Nederlandse meidengroep ooit.

Amy Winehouse en Glastonbury

Daarnaast is er een nieuwe vinyl van Amy Winehouse uitgekomen. Op de plaat staat een live opname van haar optreden op het festival Glastonbury in 2008. Amy Winehouse ging zelf altijd graag naar Glastonbury. Ook als ze hier niet hoefde te spelen ging ze in een tentje kamperen op de festival camping en struinde ze het festivalterrein af. De live opname van haar optreden is uitsluitend op vinyl te horen, wat de plaat extra bijzonder maakt.

Amy Winehouse heeft in haar carrière een aantal gouden platen binnengesleept. In de serie Wouter over de Toeren gaat leert Wouter over de achtergrond van vinyl. Zo komt hij er ook achter of je een gouden plaat gewoon kunt afspelen. Benieuwd naar het antwoord? Kijk dan hier naar Wouter over de Toeren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je de andere vinyl releases van deze week en nog meer vinyl nieuws horen? Luister dan nu naar de nieuwste aflevering van Over de Toeren:

#9 - Esther playbackt mee met de Dolly Dots - en Wout doet dat stiekem ook - Vinyl Vrijdag

Over de Toeren

Over de Toeren van KRO-NCRV met Wouter van der Goes en Esther Vollebregt is iedere week te beluisteren via alle podcastapps en de website van NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie