Podcast
KRO-NCRV

Wouter en Esther blikken vooruit op Record Store Day

foto: Emma Pot/KRO-NCRVfoto: Emma Pot/KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter en Esther blikken vooruit op Record Store Day

Elke week bespreken Wouter en Esther de beste nieuwe muziek die op vinyl is uitgebracht en het meest opvallende vinyl nieuws in de KRO-NCRV podcast Over de Toeren. Aflevering vier staat in het teken van dé dag voor vinyl: Record Store Day.

Zaterdag 23 april is het Record Store Day. Meer dan 100 platenzaken verspreid over Nederland doen mee. Je kunt hier de hele dag door optredens zien van Nederlandse artiesten, zoals Son Mieux, Alain Clark en WIES. Daarnaast komen er ongeveer 300 speciale Record Store Day vinyl platen uit.

Bloei platenzaken

Volgens Wouter en Esther gaat het goed met de platenzaken. Er komen steeds meer nieuwe winkels bij, wat opvallend is. Het beginnen van een platenzaak is namelijk een ondernemingsrisico, aangezien er veel platen ingekocht moeten worden, wat niet goedkoop is. Er zijn ook zaken die nieuwe filialen krijgen en zo bijdragen aan de bloei.

Milieuvriendelijk vinyl

Voor Record Store Day brengt K3 als een van de eerste artiesten ooit een album uit op milieuvriendelijk vinyl. Dit is tot stand gekomen bij een bedrijf in Eindhoven dat een alternatief productieproces toepast. De productie is gebaseerd op een spuitgiettechniek, die ervoor zorgt dat de productie bijna 90% milieuvriendelijker verloopt.

Floor Jansen

In de aflevering bellen Wouter en Esther met Floor Jansen. Ze is dit jaar de ambassadrice van Record Store Day. Haar eerste solo single wordt hiervoor geperst op 7 inch goudkleurig vinyl met een oplage van 5000 exemplaren. De eerste 5000 klanten op Record Store Day zullen deze single gratis krijgen.

Benieuwd naar andere bijzonder releases van Record Store Day en het hele gesprek met Floor Jansen? Luister dan hier naar aflevering vier:

#4 - De allereerste van Floor Jansen en de allerlaatste van Kensington - Vinyl Vrijdag

Over de Toeren

Over de Toeren van KRO-NCRV met Wouter van der Goes en Esther Vollebregt is iedere week te beluisteren via alle podcastapps en de website van NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie