Programma
BNNVARA

Van zangeres naar zanger: Sem Jansen combineert zijn nieuwe en oude stem op zijn album

foto: Sem Jansenfoto: Sem Jansen
  1. Nieuwschevron right
  2. Van zangeres naar zanger: Sem Jansen combineert zijn nieuwe en oude stem op zijn album

Als leadzangeres van de Leif de Leeuw Band toerde Britt Jansen de hele wereld over. Maar vijf jaar geleden startte zij haar transitie van vrouw naar man. Dat er een hoop zou veranderen stond vast. Maar de grote vraag was wat er van haar zangstem zou overblijven. Nu laat Sem Jansen zíjn nieuwe en oude stem horen op zijn eerste soloalbum Uncle Sem. In Spijkers met Koppen vertelt Sem over dit proces.

Van tevoren leek het erop dat Sem Jansen zijn zangstem zou moeten opofferen voor zijn transitie. "Ik heb er om die reden ook een jaar of vijf over getwijfeld of ik het wel aan zou durven", vertelt hij. "Want het is een beetje als kiezen tussen je grootste passie en je geluk. En als je een van die twee dan op moet geven, kom je dan nog tot een gelukkig einde?" Voor zijn transitie dook hij daarom te studio in. Om nog een laatste keer zijn vrouwenstem vast te leggen. In de hoop dat ná zijn transitie de tweede helft van het album kon worden opgenomen.

Voor zijn transitie naar man moest Sem namelijk testosteron crème gaan smeren. Testosteron beïnvloedt de spiermassa. En dus ook Sems belangrijkste spieren: zijn stembanden. "Het is als de puberteit voor mannen", legt Sem uit. "Maar dan heel erg versneld." Er volgde een lange ontdekkingsfase waarin Sem zijn stem opnieuw moest leren gebruiken. "Het is elke dag proberen, om te zorgen dat je het een beetje op peil houdt."

"Spoiler: dat is gelukt", lacht Sem. En dus is het halve album dat op de plank lag afgemaakt met zijn nieuwe stem. Met als een hoogtepunt: een duet met Britt en Sem. In de theatershow 'Who The F*ck Is Britt?!' wordt dit duet live gespeeld, met beelden van Britt op groot scherm. "Mijn oude ik is er ook gewoon bij", aldus Sem. "Een duet met jezelf. Er zijn vrij weinig zangers die dat kunnen zeggen", grapt Dolf.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie