Programma
BNNVARA

Schaakboksen: 'Na de eerste schaakronde moet je jezelf agressief maken om te kunnen boksen'

foto: Maarten Kamerlingfoto: Maarten Kamerling
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaakboksen: 'Na de eerste schaakronde moet je jezelf agressief maken om te kunnen boksen'

Bij de sport schaakboksen heb je twee manieren om tot de overwinning te komen: schaakmat, óf knock-out. Een fascinerende sport waar schaken en boksen gecombineerd worden. De enige Nederlandse schaakbokser Maarten Kamerling, vertelt in Spijkers met Koppen hoe de spelregels in elkaar zitten. "Uit frustratie gooi ik nog wel eens mijn hoofd op het bord."

De wedstrijd in de ring begint met schaken, dan worden de eerste vijf tot tien schaakzetten gedaan. "Je kijkt elkaar in het begin aan en denkt, we gaan elkaar helemaal kapot maken, en dan begin je met schaken." De spelers wisselen de drie minuten boksen af met drie minuten schaken. "Na de eerste schaakronde moet je jezelf even agressief maken en na het boksen moet je weer hijgend en puffend achter het schaakbord zitten." Is iemand knock-out of is het schaakmat? Dan heb je gewonnen.

De sport schaakboksen is bedacht door een Amsterdamse kunstenaar, Iepe Rubingh. Hij zag dit in een strip van een Franse tekenaar: "Daar dachten ze, dit is de ultieme sport van de toekomst, toen heeft dit hij ontwikkeld. Maarten was zelf begonnen met sporten en dacht, wat kan ik nog meer doen? "Ik heb naar hen gemaild en toen is er wat misgegaan in de communicatie. Twee weken later stond ik ineens op het WK."

Op het eerste gezicht denk je misschien dat schaken en boksen totaal verschillende sporten zijn, maar volgens Maarten is niks minder waar. "Boksen is eigenlijk ook een soort denksport. Zowel bij boksen als schaken probeer je je tegenstander uit de tent te lokken en zoek je waar hun zwakheden liggen." Maarten zijn droom is om mensen te motiveren voor deze sport. "Ik ga zelf nog een stuk vijf à zes keer vechten, maar ik hoop de sport verder leven in te blazen en mensen uit hun comfortzone te laten stappen."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie