Programma
BNNVARA

(Band)busje komt zo: met de billen bloot tot aan gestrande bandleden

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. (Band)busje komt zo: met de billen bloot tot aan gestrande bandleden

Een onmisbaar onderdeel van elke zichzelf respecterende band: de tourbus. En die band tussen band en bus is bijzonder, ontdekten fotograaf Michiel Bles en journalist Leendert van der Valk. In Spijkers met Koppen vertellen ze over de bijzondere relatie tussen artiesten en hun brommende bolide: "De band 'Pip Blom' heeft hun bus Dolly genoemd, naar Dolly Parton én de duif van Pluk van de Petteflet."

Hoe het drumstel, de gitaren én natuurlijk de artiesten in de bus passen, is vaak even puzzelen. Voor de NRC-serie ‘Bandbus’ touren de twee mannen mee met verschillende bands om de biotoop van bands on the road te maken. Het is volgens Michiel elke keer passen en meten om mee te kunnen: "Soms moeten we iemand met de NS meesturen om mij mee te kunnen laten gaan."

Elke bus en band zijn uniek en soms lijkt de bus totaal niet bij de band te passen. Zo is bijvoorbeeld de band 'Charlie & The Lesbians' heel erg punk op het podium, maar volgens Leendert is hun bus dan weer heel georganiseerd: "Het busje zelf is ook het vervoer van de bassist, die voor de gemeente werkt en dus af en toe carpoolt en dan moet het dus wel een beetje opgeruimd zijn." Af en toe ligt er dan nog wel een slingertje in of ligt er ergens nog een leeg blikje bier.

'In de blote kont'

Waar sommige bands proberen zo anoniem mogelijk te touren, doet de band 'Mooi Wark' dat duidelijk niet. Zij hebben een bus waar hun foto groot op staat. Dit zorgt ervoor dat de fans de bus direct herkennen. Als fans de bus zien, gaan zij vaak gekke dingen doen. Dit heeft alles te maken met de grote hit van de band: 'In de blote kont'. "Als fans het busje spotten, krijgt de band vaak een achterwerk te zien. Om die redenen hebben zij zelfs geblindeerde ruiten om de fans niet verder uit te lokken", vertelt Leendert.

De twee mannen willen de serie uitbreiden naar andere vervoersmiddelen dan bandbusjes. Leendert heeft nog wel diverse ideeën: "Zoals bijvoorbeeld de bakfiets, maar ook bijvoorbeeld een privéjet."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie