Programma

Het verhaal achter 'Imagine' van John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Imagine' van John Lennon

Op 11 oktober 1971 wordt 'Imagine' uitgebracht. Dit zijn zeven dingen die je misschien nog niet wist over de song.

In de wolken

Lennon baseert de songtekst van 'Imagine' op teksten uit het boek Grapefruit van zijn vrouw Yoko Ono. Daarin staat onder andere het zinnetje "imagine you're a cloud", dat tevens het uitgangspunt is van de hoesfoto van de single van 'Imagine'.

Peperdure piano

De ex-Beatle schrijft 'Imagine' begin 1971 op een Steinway-piano in zijn huis in Engeland, onder toeziend oog van Yoko. In het jaar 2000 koopt George Michael de piano voor ruim 2 miljoen dollar en doneert 'm aan het Beatles-museum in Liverpool.

Soort volkslied

Het nummer wordt in mei 1971 opgenomen met Phil Spector als producer. Spector, die in 2009 voor moord veroordeeld wordt, produceert ook het Beatles-album Let It Be. "Ik beschouwde 'Imagine' als een soort volkslied", zegt hij jaren later.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Driemansband

Naast Lennon zijn er maar twee andere muzikanten op 'Imagine' te horen: bassist Klaus Voormann, een goede vriend en vaste sessiemuzikant van Lennon, en drummer Alan White (ook te horen op George Harrisons All Things Must Pass en later drummer van Yes).

Communistisch pamflet

In de tekst vraagt Lennon de luisteraar een wereld zonder grenzen, bezittingen en religie voor te stellen. "'Imagine' is in principe een communistisch pamflet", zegt hij na het verschijnen van de single. "Ondanks dat ik zelf niet bepaald een communist ben, noch tot enige (politieke) stroming behoor."

Meerdere keren een hit

'Imagine' verschijnt in het najaar van 1971 op single en bereikt eind november van dat jaar de vijfde plek in de Nationale Hitparade. Een postume heruitgave in 1981 bereikt ook de vijfde plek. 'Happy Xmas (War Is Over)' staat kort daarvoor op nummer 2 (onder de liveversie van 'Lola' van The Kinks).

Met suiker erop

Na het succes van 'Imagine' leert Lennon dat hij een politieke boodschap het beste kan verpakken in een mooie melodie, anders dan het rauwe 'Working Class Hero' uit 1970. "'Imagine' was 'Working Class Hero' met suiker erop, voor conservatievelingen zoals jij", schrijft hij in een open brief aan Paul McCartney.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie