NPO Radio 2 Top 2000

David Bowie uit kritiek op roem en managers in Fame

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. David Bowie uit kritiek op roem en managers in Fame

Zo'n 49 jaar geleden brengt David Bowie Young Americans uit. Op dit album vinden we onder andere Fame: de hit die Bowie samen met John Lennon schrijft na onenigheid met zijn management.

Een jaar voor Britse zanger David Bowie zijn fameuze alter ego The Thin White Duke tot leven brengt, werkt hij aan negende studioalbum Young Americans. Geluidstechnicus Eddie Kramer weet nog goed hoe Fame, de bekendste hit van het album, tot stand kwam in een interview met Uncut: "Het verhaal gaat dat Carlos Alomar het gitaarrifje aan het jammen was dat uiteindelijk Fame zou worden, en dat Bowie toen binnenliep en zei: ‘Oi, dat wil ik’, en dat startte het hele proces."

Flut management

Bowie gaat aan de slag met de songtekst, maar dat doet hij niet alleen. Ex-Beatle John Lennon staat hem bij. De twee ontmoeten elkaar op een feestje en hebben regelmatig diepe gesprekken, zo ook over hun management. "John was degene die me liet kennis maken met het idee dat alle management gewoon flut is", vertelt Bowie in een interview in 2003 met Performing Songwriter. Lennon zingt uiteindelijk de hoge 'fames' in op de plaat.

De twee komen tot de conclusie dat er in rock-'n-roll niet zoiets bestaat als 'goed management' en dat je het als artiest moet proberen zonder management. "Door John werkte ik zonder managers en begon ik mensen in te huren voor specifieke opdrachten, in plaats van altijd in zee te gaan met iemand die een stuk pakt van alles wat ik verdien. Meestal een heel groot stuk zelfs, zonder dat hij er zelf echt veel voor doet", vervolgt hij. Bowie ligt in die periode in de clinch met zijn management en besluit een punt achter hun werkrelatie te zetten. "Je hoeft jezelf niet weg te cijferen door een contract te tekenen met een dwaas die alleen maar een beetje de touwtjes in handen heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roem is geromantiseerd

Fame gaat dus in feite over hoe het is om beroemd te zijn. En hoe geromantiseerd het ook wordt, heeft het volgens Bowie een enorme schaduwkant. In hetzelfde interview met Performing Songwriter benadrukt hij dit: “Roem op zichzelf veroorlooft je eigenlijk niets meer dan een goede tafel in een restaurant. Dat moet nu wel bekend zijn.” Hij benoemt in dit interview bekende mensen die praktisch gezien bekend zijn vanwege het bekend zijn, en de invloed daarvan op de kwaliteit van muziek. “Een carrière waarbij je ergens naar toe gaat om te zeggen: ‘Ja, ik ben het, de bekende man of vrouw.’ (…) Het is zo leeg als dat. En dat vind ik een grote zorg. Het heeft de muziekindustrie vreselijke dingen aangedaan. Er is zo veel rotzooi en onzin.”

David Bowie in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Bowie 22 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn hoogste notering is Heroes op plek 24. Fame staat op plek 1932. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie