Naar homepage
Programma

Hoe 'Rockin' In The Free World' ontstaan is

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'Rockin' In The Free World' ontstaan is

Vele artiesten hebben nummers geschreven om oorlogen, conflicten en andere problemen in de wereld aan de kaak te stellen. Zo ook Neil Young met zijn 'Rockin' In The Free World'.

Het is februari 1989 wanneer Young bezig is met een mini tour door de Verenigde Staten. De singer-songwriter is onderweg naar Portland wanneer hij met zijn gitarist Frank 'Poncho' Sampedro begint de mijmeren over de wereldwijde gebeurtenissen. Rusland heeft net zijn troepen teruggetrokken uit Afghanistan en de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini heeft een fatwa uitgesproken tegen schrijver Salman Rushdie, waarin hij oproept om Rushdie te vermoorden. De schrijver heeft het boek De Duivelsverzen geschreven dat door Khomeini als belediging van de profeet Mohammed wordt opgevat.

Culturele uitwisseling

Terwijl de mannen aankomen in Portland krijgen Young en Sampedro ook nog eens te horen dat een culturele uitwisseling tussen Rusland en de Verenigde Staten niet doorgaat. "Rusland zou Neil Young en de Amerikaanse rockband Crazy Horse krijgen en wij het Russische ballet", vertelt gitarist Sampedro in een interview met Mojo. "We waren allemaal ontstemd over het nieuws en ik keek Young aan het zei: 'Man, ik denk dat we gewoon moeten blijven rocken in de vrije wereld. Hij reageerde: 'Nou, Poncho, dat is een goede zin. Ik ga dat gebruiken, als je het niet erg vindt'."

Een echte rocker

Wanneer de twee 's avonds arriveren bij het hotel in Portland besluiten ze dat ze nog een nummer nodig hebben voor de tour. "We hebben sommige nummers geschreven en ze waren goed, maar het was geen echte rocker en we hadden een rocker nodig", aldus Sampedro. Voordat de twee naar bed gaan zegt Sampedro tegen Young: "Vanavond ga je naar je kamer, denk dan na over alles wat er aan de hand is. De ayatollah, alles in Afghanistan, alle oorlogen, alle problemen in Amerika. Blijven rocken in de vrije wereld. Dat heb je al. Vorm er een liedje mee!'" De volgende ochtend stappen Young en Sampedro weer de tourbus in wanneer Young zegt: "Oké, ik heb het gedaan!"

Vrijheid

'Rockin' In The Free World' is in één avond geschreven. Later vertelt Young over het nummer: "De tekst van 'Rockin' In The Free World' is een beschrijving van dagelijkse gebeurtenissen in Amerika." Zo heeft Young in het nummer kritiek op de toenmalige president George H.W. Bush en de Republikeinse partij. De tekst gaat verder over drugsverslaving, armoede, de steeds slechtere toestand van het milieu en dakloosheid in de steden. Tevens verwijst hij naar Ayatollah Khomeini's proclamatie dat de Verenigde Staten de 'grote Satan' is met de tekst: 'Don't feel like Satan, but I am to them'.

Geschiedenis op band

'Rockin' In The Free World' wordt op 21 februari 1989 voor het eerst gespeeld. Eén dag nadat het nummer geschreven is. "We hadden het niet eens ingestudeerd met de band", beweert Sampedro. "Ik vertelde de akkoorden aan de bassist terwijl we verder gingen." Een fan heeft dit historische moment opgenomen en het is dus inclusief het hele concert terug te beluisteren. Het optreden is bijna precies hetzelfde als de opname die een jaar later op het album Freedom wordt uitgebracht.

Check hier de live-opname van het hele optreden met de eerste versie van 'Rockin' In The Free World'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trump

In 2015 gebruikt Donald Trump 'Rockin' In The Free World' in zijn aankondigingsceremonie. Neil Youngs manager Elliott Roberts vertelt: "Donald Trump had geen toestemming om 'Rockin In The Free World' te gebruiken." Het gebruik van het nummer is sowieso een beetje vreemd. Neil zingt namelijk in het nummer over het gevaar van mileuvervuiling. Trump wil echter dat de olie uit het Midden-Oosten blijft vloeien en ontkent het bestaan van een milieu-probleem. Youngs manager laat weten dat het team van Trump direct verzocht wordt om het nummer niet meer te gebruiken voor hun politieke campagne. Trump maakt het echter niks uit: "Didn't love it anyway."


Ondanks dat Young juridisch niets kan doen reageert hij wel met een open brief wanneer Trump nogmaals zijn 'Rockin In The Free World' gebruikt voor politieke redenen. "Hij luistert niet naar mijn verzoek, net zoals hij niet luistert naar de vele Amerikaanse stemmen die hem vragen te stoppen met de leugens, uitschelden, pesten en zijn gevaarlijke en haatvolle retoriek", aldus Young.

De dag van de vrijheid

Op 5 mei vieren we de vrijheid op NPO Radio 2. Vertel ons hier wat jouw favoriete nummer is en laat het de rest van Nederland horen. Je krijgt ultieme vrijheid!

Foto omslag: Marten van Dijl / NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie