Artiest

Neil Young

  1. Artiestenchevron right
  2. Neil Young
In Toronto geboren singer/songwriter die nadat hij in 1968 de band Buffalo Springfield verlaat een indrukwekkende solocarrière start. Hij maakt af en aan deel uit van de legendarische supergoep Crosby, Stills, Nash and Young. In totaal brengt Neil 35 studioalbums uit.

The Loner

Na het uiteenvallen van Buffalo Springfield in 1968 gaat Neil Young solo verder. Nog in novermber van 1968 komt het album Neil Young uit en de single 'The Loner'. Voor zijn tweede soloalbum, Everybody Knows This Is Nowhere uit 1969, werkt Young voor het eerst samen met de Amerikaanse band Crazy Horse. Later dat jaar sluit Neil Young zich voor het eerst aan bij Crosby, Stills & Nash.

Ranch

Neil Young koopt begin jaren 70 een ranch in California. Op deze ranch werkt een oude man die de gebouwen, het land en de dieren verzorgt. De ranch is een grote inspiratie voor de zanger en bij het schrijven van 'Old Man' (1972) wordt Neil Young geinspireerd deze oude man op zijn ranch.

Jaren 70

In de jaren 70 brengt Neil Young een groot aantal albums uit waaronder After the Gold Rush, Harvest en American Stars 'n Bars. De zanger schrijft klassiekers als 'Southern Man' (1970), 'Heart of Gold' (1972) en 'Like A Hurricane' (1977). Deze laatste van het album American Stars 'n Bars is het wereldweide hoogtepunt.

Rockin' In The Free World

Begin jaren tachtig experimenteert Young met een aantal verschillende muziekstijlen, variërend van country, folk, blues, rock tot techno. In 1989 keert hij weer terug naar zijn oude vertrouwde stijl op het album Freedom. De single 'Rockin' In The Free World' wordt een hit. 

Albums

Neil Young blijft in hoog tempo albums maken onder meer in samenwerking met de band Crazy Horse. In 2012 verschijnen er nog twee Americana en Psychedelic pill.