Nieuws

Arjen van der Horst ziet de vluchtelingenstroom uit Oekraïne: 'Ze kunnen het niet meer aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arjen van der Horst ziet de vluchtelingenstroom uit Oekraïne: 'Ze kunnen het niet meer aan'

NOS-journalist Arjen van der Horst ziet in Przemyśl hoe tienduizenden vluchtelingen vanuit Oekraïne naar Polen binnenkomen. Hij brengt verslag uit bij Ruud de Wild en Domien Verschuuren.

Het Poolse Przemyśl bevindt zich net ten westen van de Poolse grens met Oekraïne. NOS-journalist Arjen van der Horst doet verslag vanuit het treinstation van de Poolse stad, dat dagelijks wordt overspoeld met Oekraïners die de gruwelijke gebeurtenissen in hun land moeten ontvluchten.

Overvol station

“Dit is een van de belangrijkste navelstrengen die nog bestaat tussen Oekraïne en Polen”, legt Van der Horst uit. “Hier komen nog elke dag treinen aan vanuit Kyiv en Lviv, elke dag brengen ze honderdduizenden vluchtelingen naar dit grensstadje.”

De journalist is de afgelopen tien dagen al aanwezig op het station van Przemyśl, legt hij op Radio555 uit aan Ruud de Wild en Domien Verschuuren. “Wat ik vandaag heb aangetroffen was anders dan wat ik de afgelopen week heb gezien”, vervolgt Van der Horst.

In de afgelopen 24 uur alleen al zijn er dertigduizend vluchtelingen aangekomen in het stadje. “Als je bedenkt dat Przemyśl maar zestigduizend inwoners heeft, besef je hoe groot deze crisis is”, vervolgt Van der Horst. “Ze kunnen het niet meer aan.”

Beluister het hele gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Samen in actie voor Oekraïne met Radio555

Het conflict in Oekraïne dreigt voor 44 miljoen Oekraïners uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. Daarom bundelen de landelijke radiozenders 100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime hun krachten om geld op te halen voor Giro555. Een nummer aanvragen voor geld of direct doneren kan via radio555.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie