Programma

Actievoorzitter Giro555: 'We staan echt voor een gigantische opgave'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Actievoorzitter Giro555: 'We staan echt voor een gigantische opgave'

De Nationale Actiedag voor Giro555 is in volle gang, maar er zijn nog een hoop donaties nodig. Actievoorzitter Michiel Servaes bezocht het rampgebied en vertelt tegen Annemieke Schollaardt wat de slachtoffers nodig hebben, nu én op de lange termijn.

Middenin het drukbezette Beeld & Geluid vertelt Servaes tegen Annemieke dat hij erg onder de indruk is van de actie. "Hoe mooi is het dat wij in Nederland zoiets hebben als Giro555? Dat als er echt iets heel ergs gebeurt in de wereld, in dit geval die vreselijke aardbevingsramp, dat niet alleen de hulporganisaties samenwerken, niet alleen de omroepen, maar dat heel Nederland samenkomt."

'Nog nooit gezien'

De actievoorzitter is maandag teruggekomen uit het rampgebied in Turkije. En dat heeft veel indruk gemaakt. "Ik ben in best wel veel oorlogsgebieden geweest en in vluchtelingenkampen, maar zowel de schaal als gewoon de heftigheid - zoveel mensen dood, zoveel mensen die verdrietig zijn, zoveel mensen die nog wanhopig op zoek zijn naar mensen - heb ik nog nooit gezien."

Hij geeft dan ook toe dat het niet makkelijk was te schakelen tussen het bezoek aan het rampgebied en de actiedag. "Maar wat duidelijk is, is dat er een enorme hulpoperatie op gang moet komen. Daar zijn we nu mee bezig. Maar de komende dagen, weken en maanden hebben we zoveel hulp nodig om de mensen, die niet eens meer een dak boven hun hoofd hebben, te helpen."

Hulpactie gaat jaren duren

Servaes denkt dan ook dat de hulpactie jaren gaat duren. "Ik ben in een stad geweest in het zuiden, in de provincie Hatay. Dat is een stad van 400.000 mensen normaal, dus zeg maar Rotterdam, en dat is helemaal verwoest."

En zo’n stad is niet in een aantal weken herbouwd. "Dus in die tijd zul je die mensen moeten opvangen in tijdelijke voorzieningen, in tenten, in noodwoningen, zul je sanitair voor ze moeten regelen, ook om ervoor te zorgen dat er geen vreselijke ziektes uitbreken. Dus we staan echt voor een gigantische opgave."

Een groot deel van de donaties zal dan ook daaraan worden besteed. "Dat gaat bijvoorbeeld naar een tent, of naar de verwarming in de tent. Dat een gezin daar droog en warm kan zitten", licht Servaes toe.

Het hele gesprek luister je hieronder terug.

Video niet beschikbaar

Help samen met NPO Radio 2 slachtoffers van de aardbeving

Op woensdag 15 februari tussen 06.00 en 22.00 uur komt NPO Radio 2 in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Je hoort de hele dag bijdrages vanuit Beeld & Geluid en we draaien alleen maar aangevraagde nummers.

Klik hier voor meer informatie

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een liedje aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie