Nieuws

Eduard haalde Oekraïense vluchtelingen op: 'Alleen een plastic tasje bij zich'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Eduard haalde Oekraïense vluchtelingen op: 'Alleen een plastic tasje bij zich'

Enkele dagen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, zat Eduard Vermolen achter het stuur van een bus om vluchtelingen op te halen aan de Poolse grens. Op Bevrijdingsdag vertelt hij aan Wouter van der Goes en Frank van 't Hof over de situatie die hij aantrof.

De bussen van Pouw Vervoer reden sinds het uitbreken van de oorlog al ruim 20 keer op en neer naar de grens tussen Polen en Oekraïne om oorlogsvluchtelingen in veiligheid te brengen. Eduard Vermolen was aanwezig bij de allereerste rit, vertelt hij aan Wout en Frank.

Veldbedjes in een kantoorpand

Vermolen maakte de tocht met twee andere chauffeurs, met de grens tussen Polen en Oekraïne als bestemming. "Daar was een kantoorcomplex leeggehaald, daar waren veldbedjes in gezet", vertelt hij. In dat pand verbleven veertig vluchtelingen, wachtend op de bus naar Nederland. "We kwamen daar aan en die mensen stappen naar buiten met een plastic tasje, en dat was het. Dat is het enige wat ze bij zich hadden."

Op weg naar Nederland hing er een aparte sfeer in de bus, vervolgt Vermolen. "Ik kan het heel moeilijk omschrijven. Je merkt dat er nog heel veel spanning is, maar ook blijdschap dat ze weggaan. Dit is allemaal nog onderdeel van hun vlucht." In het Nederlandse Genemuiden zag hij hoe de vluchtelingen in de armen van hun familieleden vlogen. "Je krijgt een brok in je keel als je die reacties ziet."

Op donderdag 5 mei staat NPO Radio 2 geheel in teken van vrijheid. Radio dj’s Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof gaan de hele dag op pad om verslag te doen vanaf bijzondere plekken die in relatie staan tot de vrijheid.

Ster advertentie
Ster advertentie