Nieuws

Olaf Koens vanuit Oekraïne: ‘Een land dat zoveel onrecht wordt aangedaan’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olaf Koens vanuit Oekraïne: ‘Een land dat zoveel onrecht wordt aangedaan’

Journalist Olaf Koens doet op dit moment vanuit Lviv verslag van de oorlog in Oekraïne. In de stad in het westen van het land ziet hij de vluchtelingenstroom richting de grens van Polen.

Koens doet zijn verhaal bij Mattie Valk en Wietze de Jager op Radio555. De journalist is al jarenlang werkzaam in de regio, en ziet nu de impact van de Russische aanval op de Oekraïense bevolking. "Dit is een land dat zoveel onrecht wordt aangedaan", geeft de journalist aan.

Vlucht naar de grens

“Hier is het relatief gezien rustig. Dat wil zeggen: hier wordt niet gevochten. Deze stad is nog maar één keer gebombardeerd”, vertelt Koens, maar écht rustig is het niet. “De bevolking is inmiddels verdubbeld of misschien zelfs wel verdrievoudigd. Mensen vanuit het hele land komen hier naartoe, in de hoop dat ze veilig zijn.”

Koens heeft ook verslag gedaan van de situatie rond de grens tussen Oekraïne en Polen: “Wij hebben de omgekeerde route afgelegd die de meeste vluchtelingen nu afleggen”, vertelt hij. “Dan zie je onderweg duizenden, duizenden mensen. Hele schrijnende taferelen.”

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Samen in actie voor Oekraïne met Radio555

Het conflict in Oekraïne dreigt voor 44 miljoen Oekraïners uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. Daarom bundelen de landelijke radiozenders 100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime hun krachten om geld op te halen voor Giro555. Een nummer aanvragen voor geld of direct doneren kan via radio555.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie