Nieuws
BNNVARA

Lilianne Ploumen over de teleurstelling van cultuursector: 'We hebben het afgelegd tegen de luidste lobby'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilianne Ploumen over de teleurstelling van cultuursector: 'We hebben het afgelegd tegen de luidste lobby'

Het is geen verrassing, maar toch een tegenvaller: poppodia, theaters en musea mogen niet open. Is er nog een toekomst voor de cultuursector? In Spijkers met Koppen bespreken PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen en TivoliVredenburg-directeur en lid van de Taskforce Culturele en Creatieve sector Jeroen Bartelse het perspectief.

"Vanochtend werd ik ziek wakker", zegt Jeroen Bartelse. "Ik dacht: potverdorie, nog steeds dicht. Ik mis de crowd, samen naar een bandje luisteren, dansen en de geur van het zweet." Daarom presenteert zijn Taskforce Culturele en Creatieve sector een routekaart naar al die plekken waar je kunt genieten van kunst en cultuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een langetermijnplanning

Bartelse verwacht van het kabinet een langetermijnplanning. Daar is fractievoorzitter van de PvdA Lilianne Ploumen het mee eens: "In het vorige kabinet leek het alsof minister Van Engelshoven de cultuur er een beetje bij deed. Veel ZZP'ers uit de sector zijn nu pakketbezorger of moesten bij de GGD gaan werken, die zijn echt in de kou bijven staan. En dat terwijl de cultuursector heeft wel geleverd met QR-codes, mondkapjes en controles. Dan vind ik het heel bitter om te constateren dat de sector het in dit nieuwe kabinet toch heeft afgelegd tegen de luidste lobby. Het kan anders, er zijn allerlei oplossingen. En het is zo zonde dat het kabinet vervalt in óf open, óf dicht."

De routekaart werd aangeboden aan de kersverse staatssecretaris voor Cultuur Gunay Uslu. "We zeiden tegen haar: kom nou als kabinet met een voorspelbare route. Als we nou weten bij welke signaalwaarden er welke maatregelen zijn en welke steun daaraan wordt gekoppeld, dan weten we waar we aan toe zijn. Dat wordt wel tijd na twee jaar."

Staat Lilianne Ploumen na de heropening van de cultuursector in een moshpit in TivoliVredenburg? Bekijk het het hele gesprek bij Spijkers met Koppen hieronder:

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie