Nieuws

Neil Young: Van Canadese folkie tot LA superster!

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Neil Young: Van Canadese folkie tot LA superster!

Neil Young, een naam die synoniem staat met de evolutie van rock en folk in de late 20e eeuw, begon zijn muzikale reis in het koude noorden van Canada en vond uiteindelijk zijn weg naar de zonnige straten van Los Angeles. Het album "Early Daze" dat vorige week uitkwam met opnames uit 1969, toont een unieke blik op zijn vroege carrière en evolutie als muzikant. Een mooie aanleiding voor Blokhuis om eens naar de eerste solo jaren van Neil Young te kijken.

Geboren op 12 november 1945 in Toronto, begon Young al vroeg met muziek en richtte de band The Squires op in Winnipeg. Zijn vroege werk combineerde folk, country en rock, wat de basis legde voor zijn latere succes.

Van Canada naar LA in een lijkwagen

Neil Young komt in een band terecht met zanger Rick James, genaamd Mynah Birds. Maar de band heeft een probleem, Rick James moet in dienst maar deserteert, loopt weg en beland in de bak. Dit betekent het einde van de band. Neil beluit samen met de bassist van de Mynah Birds, Bruce Palmer, om hun instrumenten te verkopen en van dat geld een lijkwagen te kopen, om daarmee naar LA te rijden. In een file op Sunset Boulevard komen ze toevallig Stills tegen en met elkaar beginnen ze de band Buffalo Springfield.

Doorbraak in de VS

Met hits als "For What It's Worth" werd de band snel bekend. Na hun uiteenvallen startte Young zijn solocarrière en bracht albums uit zoals "Everybody Knows This Is Nowhere" en "After the Gold Rush", die zijn talent als songwriter en gitarist bevestigden.

Crosby, Stills, Nash & Young

In 1969 werd Young lid van Crosby, Stills & Nash, waarmee de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young ontstond. Hun album "Déjà Vu" is een mijlpaal in de rockgeschiedenis, met Young's bijdrage als een belangrijke toevoeging.

Van Folkster naar Superster

De jaren '70 brachten Young commercieel succes met albums zoals "Harvest". Hij bleef experimenteren en nam risico's met donkere en experimentele albums zoals "Tonight's the Night" en "Rust Never Sleeps".

"Early Daze"

"Early Daze" verzamelt onuitgebrachte opnames, demo's en alternatieve versies van Young's vroege nummers. Dit album toont zijn creatieve proces en de ontwikkeling van zijn unieke sound. De rauwe, ongepolijste versies van enkele van zijn latere hits en minder bekende juweeltjes illustreren zijn veelzijdigheid. "Early Daze" herinnert ons aan de beginjaren van deze legende en biedt een waardevolle inkijk in zijn creatieve proces. Young blijft een invloedrijke kracht in de muziekwereld, en zijn nalatenschap leeft voort, van Toronto tot Los Angeles.

Wil je meer horen over de muzikale carrière van Neil Young en het nieuwe album Early Daze? Luister dan de nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast!

#26 - Neil Young van Canadese folkie tot LA superster (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie