Nieuws
BNNVARA

Een trui, een spijkerbroek en soms een blouse: 'Nederlandse mannen zijn bang'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een trui, een spijkerbroek en soms een blouse: 'Nederlandse mannen zijn bang'

‘Kleren maken de man’ is het spreekwoord, maar de man máákt er weinig van, stelt journalist Arno Kantelberg. De Stijlpastoor des Vaderlands schuift aan bij Spijkers met Koppen vertelt hoe hij met lede ogen aanziet hoe zijn sekse genoten zich in het openbaar vertonen.

Nederlanders zijn kampioen risico mijden en dat is -behalve aan het aantal afgesloten verzekeringen- óók te zien in de kledingkast van de heren. Arno vergelijkt de Nederlandse man met een kerstboom; “die hang je ook vol met ballen, daar doe je ook je best voor. Een kale kerstboom is ook niet gezellig of mooi. Je kunt een beetje beter je best doen om er wat knapper uit te zien."

In zijn nieuwste boek ‘Man op zijn allerbest’ geeft Arno tips en tricks, soms met een knipoog, over hoe mannen iets beter hun best kunnen doen op het gebied van kleding. In het boek, met sticker waarop staat ‘nu verrijkt met tips voor thuiswerkers en voor een genderneutrale garderobe’, neemt Arno alle stukken van de kledingkast door; van hoofddeksels tot brillen en van overjas tot ondergoed.

Kinderlijke hoodie

Soms pikt Arno er een specifiek kledingstuk uit. Bijvoorbeeld over mannen met hoodies is hij heel duidelijk; de laatste jaren zien we in Nederland hoodies van een heel dun katoen, met een lullig capuchonnetje en dunne koordjes. Dat is naast de honger in de Derde Wereld en de populariteit van de bakfiets, een punt van zorg. Vooral zangers uit Volendam en VARA-cabaretiers hebben een zwak voor zo’n kinderlijke hoodie.

Maar als stijlgoeroe word je natuurlijk zelf ook de maat genomen merkt Arno op. “Als ik wel eens in de publieke ruimte iets aan heb wat net niet helemaal oké is of zo, zoiets als een triviaal detail voor mij, dat mijn machete niet onder mijn jasje uitkomt, dan stroomt mijn mailbox vol." Duidelijk. Bij Arno draait het om kleding en vooral ook om details.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Luister het fragment hieronder.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie