Programma
BNNVARA

Groot feest voor dweilorkest Kleintje Pils: Al 25 jaar wereldberoemd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot feest voor dweilorkest Kleintje Pils: Al 25 jaar wereldberoemd

Van Korea tot Australië en van Moskou tot New York, er is geen schaatshal waar Kleintje Pils niet heeft gespeeld. Het dweilorkest viert vijfentwintig jaar wereldfaam en de muzikale broers Gerard en Ruud Bakker zijn dolblij, vertellen ze in Spijkers met Koppen.

De grondleggers van de pretband trokken vijfentwintig jaar geleden tijdens de laatste Elfstedentocht in het duister dwars door bevroren weilanden, op zoek naar het dorpje Bartlehiem. Ruud, gekleed in traditioneel Kleintje Pils-kostuum vertelt daarover: "Op de bonnefooi gingen we naar Friesland. Het plan was om op het belangrijkste punt te staan: de brug in Bartlehiem. Maar de brug stond al propvol. Sportverslaggever Kees Jansma, destijds nog met een grote bril en lang haar, zei: 'Jongens, als jullie nou zorgen dat het publiek niet op het ijs komt, zorg ik voor mooie beelden'."

Iedere keer als Kees in beeld kwam, trok Kleintje Pils op de achtergrond de meeste aandacht. "Die beelden gingen vervolgens de hele wereld over en de rest is geschiedenis. Het gevolg is dat we de afgelopen jaren meer dan driehonderd keer naar het buitenland zijn geweest. Naar Brazilië, Australië, Engeland, Paramaribo, noem maar op", vertelt Gerard.

Op een jacht van Bill Gates

Een van de meest memorabele optredens was op het jacht van Bill Gates, tijdens de Olympische Spelen in Sidney. "Daar waren het Koninklijk huis, ministers en IOC-leden. Het was echt een chic feest. We kunnen feest maken, maar hier hebben we als een strijkorkest in de achtergrond prachtige muziek gemaakt."

Ondanks het wereldwijde succes hebben de broers er op financieel gebied weinig aan over gehouden. "Het is met gesloten beurs, maar we vliegen wel op deze manier de hele wereld rond. We worden overal uitgenodigd. Dat je driehonderd keer naar het buitenland gaat en naar meer dan vijftig landen bent geweest, dat is fantastisch."

Bekijk het fragment hieronder voor het hele gesprek en tips hoe je ervoor zorgt dat je blaasinstrumenten bij de vrieskou niet bevriezen.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie