Muzieknieuws

Zo kwam U2 bij Krezip-drummer Bram van den Berg terecht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwam U2 bij Krezip-drummer Bram van den Berg terecht

Tijdens de residency van U2 komende herfst in Las Vegas zit niet Larry Mullen Jr., maar Krezip-lid Bram van den Berg achter het drumstel. De Ierse veteranen werden getipt door een andere Nederlandse muzikant.

In de herfst van 2023 strijkt U2 neer in Las Vegas, waar ze shows gaan spelen die zich richten op het album Achtung Baby. Onlangs kwam het opvallende nieuws naar buiten dat drummer Larry Mullen Jr. vanwege een rugblessure verstek moest laten gaan, en wordt vervangen door Krezip-lid Bram van den Berg.

In eerste instantie was het onduidelijk hoe de Ierse rockgiganten bij de Nederlandse drummer terechtkwamen, maar een interview met The Edge in Rolling Stone geeft uitsluitsel. "We hebben Bram ontmoet via onze vriend Martin Garrix", vertelt de gitarist. "We waren meteen onder de indruk van zijn spel en wat voor soort persoon hij is." Bono en The Edge werkten in 2021 samen met Garrix. Toen maakten ze het nummer We Are The People, het themanummer van het EK voetbal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een echte krachtpatser'

"Hij is een echte krachtpatser, maar ook een fijn iemand om tijd mee rond te hangen. Bram heeft een lieve persoonlijkheid, wat belangrijk is voor ons, omdat U2 gedreven is door diepe vriendschap en verbinding", vervolgt The Edge. "Dat waren de criteria. We hebben sindsdien wat meer samengewerkt om te kijken of het werkt. Volgens mij gaat het geweldig worden."

Ondanks zijn positieve gevoel over Van den Berg zal het voor The Edge vreemd zijn om een andere muzikant in U2 te verwelkomen. "Natuurlijk gaan we Larry enorm missen. We zijn zo teleurgesteld dat hij niet op de drumkruk kan zitten", legt hij uit. "Maar iedereen heeft het recht om zich ziek te melden. We werken al veertig jaar samen, en dit is de eerste keer dat het gebeurt. Eigenlijk is het ongelooflijk dat zoiets nooit eerder gebeurd is."

Achtung Baby

U2 maakte tv-kijkend Amerika onlangs tijdens de Super Bowl lekker met hun optredens in Las Vegas. In een reclameblok rond de wedstrijd werd een teaser uitgezonden van de concertreeks in Las Vegas, die de titel U2: UV Achtung Baby Live at the Sphere meekrijgt.

In het Rolling Stone-interview bevestigt The Edge dat de band het album uit 1992, waarop hits als One en Mysterious Ways staan, in zijn volledigheid zal spelen in Las Vegas - al houdt U2 zich niet per se aan de volgorde van de tracks op het album. "Ik denk dat we onszelf de vrijheid gunnen om de nummers te spelen in een volgorde die goed voelt", vertelt de gitarist.

Daarnaast gaat The Edge in op uitspraken over nieuw materiaal die Bono onlangs in een interview deed. De frontman gaf aan dat U2 een hoop materiaal heeft voor een stevige rockplaat. "Ik denk dat het geweldig zou zijn om muziek te maken die meer draait om de gitaar", vertelt The Edge. "Dat is de bedoeling. Ik zeg niet dat we veranderen in AC/DC, maar we gaan op zoek naar een manier om het instrument te gebruiken op een zo fris mogelijke manier. Het is nog altijd mijn eerste liefde als instrument."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U2 en Krezip in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat U2 met maar liefst 21 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000, met Sunday Bloody Sunday op 75 als hoogste notering. Krezip staat drie keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie