Artiest

U2

  1. Artiestenchevron right
  2. U2

U2 is een Ierse rockband, die in de jaren tachtig wereldwijd doorbreekt. Het kwartet scoort meer dan veertig hits in Nederland, waarvan het merendeel de top 10 bereikt. Beautiful Day, Elevation en The Saints Are Coming zijn nummer 1-hits. Album The Joshua Tree is hun kroonjuweel.

Biografie

U2 ontstaat in 1976 op initiatief van drummer Larry Mullen Jr., die aan de Mount Temple High School te Dublin een bandje wil beginnen. Zanger Paul Hewson (alias Bono), gitarist Dave Evans (alias The Edge) en bassist Adam Clayton zijn geïnteresseerd en daarmee is The Larry Mullen Band een feit. Ten tijde van het eerste optreden wordt de naam korte tijd veranderd naar Feedback en daarna naar The Hype. Claytons vriend Steve Averill van de punkband The Radiators geeft in maart 1978 zes potentiële bandnamen als suggestie op. De keuze valt op U2, in het begin nog geschreven als U-2. Onder de nieuwe naam neemt de groep voor CBS Records de EP Three op, die in september 1979 verschijnt. In februari 1980 wordt nog één single bij CBS uitgebracht, getiteld Another Day. Originele persingen van beide uitgaven zijn collectors’ items.

I Will Follow

Het viertal tekent in 1980 een contract bij Island Records. De eerste release is de single 11 O’Clock Tick Tock in mei van dat jaar, in augustus gevolgd door A Day Without Me. Met producer Steve Lillywhite wordt gewerkt aan het debuutalbum Boy, dat in oktober in de winkels ligt. Diezelfde maand verschijnt de single I Will Follow. Het betekent de doorbraak voor de band in Ierland en Groot-Brittannië. In Nederland staat I Will Follow twee jaar later pas in de hitlijsten, in een liveversie opgenomen in het Veronica-programma Countdown. Het is de eerste van een lange rij hits die de band in de komende dertig jaar op zijn naam zal schrijven. Geen van de singles van het tweede album October zijn terug te vinden in de hitparades, al is het wel de eerste elpee met een notering in de albumlijst. U2 staat in juni 1981 op Pinkpop.

New Year’s Day

De definitieve doorbraak komt in 1983, met het derde, door Lillywhite geproduceerde album War, dat de derde plek in de albumlijst bereikt. Single New Year’s Day is de eerste Nederlandse top 10-hit voor de Ieren. U2 geeft in die tijd een reeks gedreven optredens, waarin het zich als een zeer politiek geëngageerde groep manifesteert, terwijl Bono het publiek begeestert met acrobatische klimpartijen op geluidstorens en theaterbalkons. Ook zwaait hij met een grote witte vlag. De elpee Live “Under A Blood Red Sky” laat horen hoe fel U2 anno 1983 klinkt. Ondanks het succes van War gaat U2 in zee met producers Brian Eno en Daniel Lanois, die eerder werkten met Talking Heads, Roxy Music en David Bowie. Het resultaat is het vierde studioalbum The Unforgettable Fire, in oktober 1984. Dezelfde maand geeft U2 twee concerten in Ahoy.

The Unforgettable Fire

De vierde U2-elpee verstoot in Nederland Tonight van David Bowie van de eerste plek van de albumlijst, om een week later zelf van de eerste te worden geduwd door Purple Rain van Prince. Zowel het titelnummer van The Unforgettable Fire als Pride (In The Name Of Love) worden top 10-hits. Er volgt een uitgebreide wereldtournee, waarbij het kwartet voor de derde keer Torhout Werchter aandoet. In juli 1985 is U2 te zien met een indrukwekkend optreden op Live Aid. Mede hierdoor krijgt de band voet aan de grond in de VS, waar de EP Wide Awake In America verschijnt. Een heruitgave van de single Sunday Bloody Sunday bereikt in het najaar van 1985 de derde plek in de Nederlandse hitlijsten. Tussen de bedrijven door neemt Bono met Clannad het duet In A Lifetime op, dat begin 1986 een hit is.

The Joshua Tree

Het verblijf in de VS inspireert Bono voor het schrijven van meer spirituele teksten. Hij ziet de typerende boomvormige palmlelies in de bloedhete Mojavewoestijn als een symbool van hoop in barre tijden en vernoemt het vijfde U2-album ernaar: The Joshua Tree. De plaat komt in maart 1987 op nummer 1 binnen in de Album Top 100 en blijft daar in totaal twaalf weken staan. Drie singles van het album bereiken de top 10, achtereenvolgens Without Or Without You, I Still Haven’t Found What I’m Looking For en Where The Streets Have No Name. In juli vult U2 tweemaal de Kuip. De Amerikaanse invloeden zijn nog prominenter te horen op Rattle And Hum, dat eind 1988 verschijnt. De plaat staat in Nederland twee weken op nummer 1 en de singles Desire, Angel Of Harlem en When Love Comes To Town bereiken allen de top 10. De bijbehorende concertfilm flopt echter.

Achtung Baby

De Rattle And Hum Tour is uitputtend, met alleen al zes achtereenvolgende concerten in Ahoy in januari 1990. Na zich in typisch Amerikaanse muziekstijlen ondergedompeld te hebben, is U2 toe aan vernieuwing. Kort na de val van de Berlijnse Muur reist het viertal met Eno en Lanois af naar de Hansa Tonstudios. Daar wordt gestart aan de opnames van Achtung Baby. De invloeden van dan opkomende elektronische muziekstromingen vinden hun weg in de nieuwe songs. “Als we dit album niet hadden gemaakt, was U2 er niet meer geweest”, zegt Bono achteraf over Achtung Baby. De plaat is een succes, al komt het in de Album Top 100 niet voorbij Michael Jacksons Dangerous. Single The Fly is een top 5-hit, maar Mysterious Ways, One, Even Better Than The Real Thing en Who’s Gonna Ride Your Wild Horses lopen allemaal net de top 10 mis. U2 staat in juni 1992 in Ahoy.

Zooropa

Gedurende de zomer van 1993 wordt de door Kevin Godley (ex-10cc en Godley & Creme) geregisseerde videoclip bij het nummer Numb veelvuldig gedraaid op MTV. Omdat de single enkel als vhs-cassette wordt uitgebracht en niet op cd of vinyl, tellen de verkopen niet mee voor de hitlijsten. Numb is te vinden op het album Zooropa. Aanvankelijk is Zooropa bedoeld als een EP, als zoethoudertje tussen twee langspelers, maar de band is zo productief dat er binnen zes weken tien nieuwe nummers klaarliggen. De cd staat twee weken bovenaan de Album Top 100. De innovatieve Zooropa Tour is die zomer vier keer in Nederland te bewonderen: drie keer in de Kuip en een keer in het Goffertpark in Nijmegen. Op Eerste Kerstdag 1993 heeft U2 weer een top 10-notering in de charts te pakken, nu met de single Stay (Faraway, So Close!).

Passengers

De rockband verdwijnt in 1994 uit het zicht, al wordt op de achtergrond gewerkt aan diverse projecten. Zo levert U2 in 1995 een bijdrage aan de film Batman Forever met de single Hold Me, Thrill, Kiss Me, Kill Me, dat een grote hit wordt die zomer. Met Brian Eno maken de bandleden meer filmmuziek, die wordt verzameld op de cd Original Soundtracks 1, uitgegeven onder de bandnaam Passengers. Een van die nummers is de titelsong van de aangrijpende documentaire Miss Sarajevo van regisseur Bill Carter. Luciano Pavarotti verzorgt vocalen op het lied. Bono, The Edge en Brian Eno worden door de operazanger uitgenodigd om het nummer live met hem te zingen tijdens de jaarlijkse Pavarotti & Friends-benefietconcerten. Adam Clayton en Larry Mullen scoren in de zomer van 1996 een hit met de instrumentale titelmuziek uit de Tom Cruise-film Mission: Impossible.

Popmart Tour

In februari 1997 verrast U2 vriend en vijand met de dansbare single Discothèque, waarbij de groep zich voor de videoclip verkleedt als The Village People. De hitsingle staat op het negende album Pop, dat in maart twee weken de Album Top 100 aanvoert. Dat jaar staan nog eens vier singles van Pop in het linkerrijtje van de hitlijsten: Staring At The Sun, Last Night On Earth, Please en If God Will Send His Angels. Onderwijl onderneemt U2 zijn grootste en technisch meest complexe tournee ooit, de Popmart Tour, waarbij de Ieren met een hele vette knipoog de consumptiemaatschappij op de korrel nemen. De show is twee keer te zien in de Kuip. In de VS is het publiek minder gecharmeerd van het album en de aanval op hun popcultuur. Er worden zelfs enkele shows afgelast vanwege tegenvallende kaartverkopen.

The Million Dollar Hotel

Inmiddels timmert U2 al dik twintig jaar aan de weg en wordt ervoor gekozen om in 1998 een verzamelalbum uit te brengen, getiteld The Best Of 1980-1990. Het hitoverzicht van U2 wordt aangevuld met een nieuwe opname van het B-kantje Sweetest Thing, dat Bono ooit voor zijn vrouw schreef omdat hij niet bij haar kon zijn op haar verjaardag. Deze versie is eind 1998 een top 10-hit. De Best Of-cd staat acht weken op 1 in de Album Top 100 en een speciale editie ervan bevat B-kantjes uit de jaren tachtig. In het jaar 2000 werkt Bono mee aan een film van Wim Wenders. De prent die de zanger in samenwerking met de regisseur schrijft en produceert, heet The Million Dollar Hotel en vertelt het verhaal van een vreemde verblijfplaats vol outcasts. De soundtrack wordt ook door Bono verzorgd.

All That You Can't Leave Behind

Een half jaar voorafgaand aan het album All That You Can't Leave Behind staat U2 in de Kuip. De anticipatie voor de nieuwe plaat is zo hoog dat de single Beautiful Day op 1 binnenkomt in de hitlijsten. Nooit eerder had U2 een nummer 1-hit in Nederland. Het album komt eveneens op de eerste plek binnen en brengt daar in totaal zes weken door. Kalenderjaar 2001 gaat goed van start met de hitsingle Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of. De slecht getimede remix van New Year’s Day door dance-act Musique brengt in de zomer weinig teweeg, al weet Elevation in augustus de eerste plek te bereiken, mede dankzij diens inclusie in de Angelina Jolie-film Lara Croft: Tomb Raider. Opvolger Walk On staat eind van het jaar in de top 10. Verspreid over de maanden juli, augustus en september geeft U2 vier concerten in het Gelredome.

Muziek-dvd’s

Aan het begin van de nieuwe eeuw zijn dvd’s erg in trek, zo ook die van U2. De dvd-uitgave van Rattle And Hum alsmede concertregistraties uit Boston en Slane Castle staan bovenaan de verkooplijst van muziek-dvd’s. Eind 2002 ligt het tweede oeuvre-overzicht van U2 in de winkels, ditmaal een terugblik op de jaren negentig. The Best Of 1990-2000 staat twee weken op de koppositie van de Album Top 100 en bevat de geheel nieuwe song Electrical Storm, geproduceerd door William Orbit. In het voorjaar van 2004 verschijnt er opnieuw een dance-remake van een U2-nummer, ditmaal Take Me To The Clouds Above van producerstrio LMC. De track gebruikt de iconische gitaarlijn van The Edge uit With Or Without You, gecombineerd met het eerste couplet uit de Whitney Houston-hit How Will I Know. De samenwerking blijkt succesvol en wordt een top 20-hit.

How To Dismantle An Atomic Bomb

Los van de muziek-dvd’s, Best Of-cd’s en remixen is U2 hard aan het werk met nieuwe muziek. Na een jaar in de studio met producer Chris Thomas ziet U2 zich gedwongen om de opnames te staken. Ondanks dat Thomas in de studio heeft gezeten met grootheden als Bryan Ferry, Paul McCartney, Sex Pistols, Pete Townshend en Elton John voelen Bono en consorten geen chemie met de muziekveteraan. Oudgediende Steve Lillywhite neemt het roer over en voltooit de opnames. Waar het album All That You Can't Leave Behind relatief vluchtig van aard is, worden op opvolger How To Dismantle An Atomic Bomb weer wat zwaardere onderwerpen behandeld. Zo zingt Bono onder meer over het overlijden van zijn vader. Het album komt in november 2004 op nummer 1 binnen en blijft daar twee weken staan. In februari staat de cd opnieuw twee weken bovenaan de albumlijst.

Mary J. Blige en Green Day

De single Vertigo wordt stukgedraaid op de radiozenders, al blijft het rocknummer in de hitlijsten steken achter de rapsong Zinloos van Lange Frans en Baas B. Ook alle andere singles van How To Dismantle An Atomic Bomb behalen de top 10, te weten Sometimes You Can’t Make It On Your Own, City Of Blinding Lights en All Because Of You. U2 staat in juli 2005 drie keer in een uitverkochte Amsterdam ArenA en is te zien op Live 8. Opnames van een concert in Chicago verschijnen eind 2005 op dvd. Tevens wordt U2 in de Rock And Roll Hall Of Fame geïntroduceerd. Het daaropvolgende jaar staat de band hoog in de hitparades met twee verrassende duetten. De eerste is een nieuwe versie van One met Mary J. Blige, die hoger in de lijsten komt dan het origineel. De tweede is The Saints Are Coming met Green Day, een benefietsingle voor de slachtoffers van orkaan Katrina. Het nummer is een cover van de punkband The Skids.

No Line On The Horizon

The Saints Are Coming wordt samen met zestien oude U2-hits en één nieuw nummer verzameld op de cd 18 Singles, die eind 2006 verschijnt. De enige nieuwe song is Window In The Skies, dat begin 2007 op single uitgebracht wordt en dan de tweede plek in de charts aantikt, onder All Good Things (Come To And End) van Nelly Furtado. Later dat jaar wordt de twintigste verjaardag van The Joshua Tree gevierd met een geremasterde heruitgave en covert U2 de John Lennon-klassieker Instant Karma voor een benefietalbum van Amnesty International. Krap vijf jaar na How To Dismantle An Atomic Bomb wordt er pas weer een nieuw album voltooid, namelijk No Line On The Horizon. De plaat komt in maart 2009 op nummer 1 binnen en bevat de hitsingles Get Your Boots On, Magnificent en I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight. In juli treedt U2 drie keer op in de ArenA.

Album gratis op iTunes

De laatste grote hit die U2 scoort in Nederland is Ordinary Love, afkomstig uit de film Mandela: Long Walk To Freedom. U2 sluit een deal met techgigant Apple, wat inhoudt dat alle gebruikers van muziekdienst iTunes het album Songs Of Innocence gratis op hun computer krijgen afgeleverd. Dit levert echter veel kritiek op, waarna U2 zijn excuses aanbiedt. Toch komt het album in oktober op nummer 1 binnen wanneer de cd-uitgave verschijnt. Een jaar later staat U2 vier keer in de Ziggo Dome. Het dertigste jubileum van The Joshua Tree wordt in 2017 gevierd met een uitgebreide tournee en wederom een heruitgave van de plaat. Deze bereikt de top 10 en tijdens de tournee staat de band twee avonden in de Amsterdam ArenA. Datzelfde jaar nog verschijnt Songs Of Experience. Het album komt traditiegetrouw op nummer 1 binnen, maar brengt geen hits voort. Er volgen in oktober 2018 twee shows in de Ziggo Dome.

Nummers van U2