Bijna weggegooide hit: 'Comfortably Numb'

Pink Floyd-klassieker was er bijna niet

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid geraakt of zelfs nooit opgenomen. 'Comfortably Numb' overkwam het zelfs twee keer.

Soloalbum

Het had niet veel gescheeld of 'Comfortably Numb' was er in zijn huidige vorm nooit geweest. Gilmour schijft de muziek in eerste instantie voor zijn titelloze soloalbum uit 1978. Hij gebruikt het uiteindelijk niet. Bandlid Roger Waters is er gelukkig wél meteen enthousiast over en wil het gebruiken voor de elpee The Wall. 'Comfortably Numb' is het hoogste door Gilmour gecomponeerde nummer in de Top 2000 (op nummer 11) en Waters schrijft de tekst.

Ruzie

Gilmour en Waters zijn allebei op het liedje te horen, al vliegen ze elkaar al snel in de haren over hoe het nummer moet klinken. Er worden twee verschillende opnames gemaakt, maar de muzikanten zijn het oneens over welke versie op het album The Wall terecht moet komen. Bijna dreigt het nummer weer te sneuvelen, tot een compromis bereikt wordt door producer Bob Ezrin: beide versies worden in elkaar mixt. Opgelost.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Keuze om single te zijn

Bijna, tenminste, want de band is er aanvankelijk nog op tegen om singles uit te brengen. Na het onverwachte hitlijstsucces van 'Another Brick In The Wall, Part 2', dat op aandringen van Bob Ezrin als single verschijnt, wordt ook 'Comfortably Numb' op single uitgebracht. Ondanks alle inspanningen bereikt 'Comfotably Numb' in Nederland nooit de hitlijsten. Dankzij de verkoopaantallen van The Wall vinden we het nummer wél elk jaar terug in de Top 2000.

Scissor Sisters

In Groot-Brittaniië wordt 'Comfortably Numb' pas een hit wanneer de popgroep Scissor Sisters er een cover van maakt. Het komt daar in 2004 de top 10 binnen, maar ook deze versie is een bijna weggegooide hit. Het staat in 2002 op de B-kant van de obscure vinylsingle 'Electrobix'. Er zijn geen plannen de cover verder te exploiteren. De groep bedenkt zich na de lovende kritieken, onder meer van Pink Floyd zelf. Ook Van Morrison, Queensrÿche en The Sisters Of Mercy maken er covers van.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.STER Advertentie
STER Advertentie