Muzieknieuws

Pink Floyd kondigt fysieke release van single Hey, Hey, Rise Up aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pink Floyd kondigt fysieke release van single Hey, Hey, Rise Up aan

De eerste single van Pink Floyd in 25 jaar tijd verschijnt op vinyl en cd. De Britse groep kondigde deze week de fysieke release aan van Hey, Hey, Rise Up, dat tot nu toe alleen nog was te streamen.

Pink Floyd bracht in april de benefietsingle Hey, Hey, Rise Up uit, het eerste nieuwe werk van de band sinds The Division Bell uit 1994 (in 2014 verscheen nog wel het album The Endless River, dat bestond uit materiaal uit de sessies van The Division Bell). In eerste instantie was de track alleen digitaal beschikbaar, maar Pink Floyd heeft nu ook een fysieke release aangekondigd. Het nummer verschijnt als cd-single en als 7 inch op vinyl, en ligt vanaf vrijdag 15 juli in de platenzaken.

Oekraïne

Met Hey, Hey, Rise Up brak Pink Floyd een lans voor de bevolking van Oekraïne. Zanger en gitarist David Gilmour, wiens schoondochter en kleinkinderen Oekraïens zijn, was de initiatiefnemer van het nummer. Hij nam de single op met drummer Nick Mason, die deel uitmaakte van de klassieke line-up van Pink Floyd, en bassist Guy Pratt en toetsenist Nitin Sawhney. Daarnaast is een sample te horen van Andriy Khlyvnyuk, de zanger van de Oekraïense band Boombox.

Alle opbrengsten van de single gaan naar Oekraïne. "Ik hoop dat het veel steun en publiciteit voortbrengt", laat David Gilmour in een statement weten. "We hopen veel geld in te zamelen voor goede doelen, en morele steun te bieden. Op deze manier willen we onze steun aan Oekraïne betuigen en laten zien dat het grootste deel van de wereld niet accepteert dat een grootmacht een democratisch land binnen kan vallen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

A Great Day for Freedom

Hey, Hey, Rise Up wordt voorzien van het nummer A Great Day for Freedom als b-kantje. Die track stond oorspronkelijk op het album The Division Bell, maar Gilmour heeft aangekondigd die originele opnames om te smeden naar een nieuwe versie van het nummer.

In de originele versie van A Great Day for Freedom waren de naweeën van de Koude Oorlog duidelijk te horen. In het nummer uit 1994 zong Gilmour onder andere over de val van de Muur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkoop van de muziekrechten

Naast de aankondiging van Hey, Hey, Rise Up lijkt er nog meer Pink Floyd-nieuws in de lucht te hangen: Bloomberg meldt dat de (huidige en voormalige) leden van de band het eens zijn geworden over de verkoop van de muziekrechten. Warner Music, Sony Music en BMG zouden geïnteresseerd zijn in het legendarische oeuvre van de Britse band, met klassieke albums als The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here en The Wall.

Met de verkoop zou volgens Bloomberg maar liefst 500 miljoen dollar gemoeid zijn. Patrick McKenna, die Pink Floyd vertegenwoordigt, wilde nog niet reageren op de geruchten.

Pink Floyd in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 was Pink Floyd twaalf keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met maar liefst drie nummers in de bovenste dertig: Wish You Were Here (13), Comfortably Numb (22) en Shine on You Crazy Diamond (29).

Ster advertentie
Ster advertentie