Podcast
BNNVARA

Ed Sheeran en The Cranberries in een nieuwe Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Sheeran en The Cranberries in een nieuwe Vinyl Vrijdag

Er zit weer een hoop mooi, nieuw vinyl in de koffers van Wouter en Esther. Zo heeft Wouter Roger Waters bij zich en komt Esther aan met de nieuwe plaat van Ed Sheeran en The Cranberries. Ook deze week nemen we een kijkje in iemands platenkast en deze keer is dat in die van cabaretière en muzikant Kiki Schippers.

#29 - Ed Sheeran, Sufjan Stevens en Roger Waters (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases:

  • Sufjan Stevens - Javelin Sufjan Stevens is een 48-jarige muzikant en liedjesschrijver uit Amerika. Zijn muziek brengt hij voor het eerst uit bij zijn label Asthmatic Kitte Record, die hij opricht met zijn stiefvader. In de lente van dit jaar brengt hij samen met Timo Andres en Conor Hanick nog het album Reflections uit en nu is er Javelin. Een album dat beschreven wordt als zijn eerste singer-songwriter album na het in 2015 uitgebrachte Carrie & Lowell. Het is zijn tiende studioalbum. Alle nummers zijn door hem geschreven, op het nummer There’s A World na, die is namelijk geschreven door Neil Young. 2 weken geleden deelde hij op Tumblr dat hij op een ochtend wakker wordt en plots niet meer kan lopen. Zijn handen, armen, benen doen het niet meer, alles tintelt. Stevens is al zijn kracht verloren. Hij blijkt getroffen door een heftige auto immuunziekte. En op dit moment oefent hij stapje voor stapje weer met lopen. Javelin, zijn eerste singersongwriter-plaat sinds het alom geprezen Carrie & Lowell (2015) draagt Stevens op aan zijn levenspartner, Evans Richardson, die in april dit jaar is overleden.
  • Roger Waters - Dark Side of the Moon Op 6 oktober is dit album van Roger Waters uitgekomen. Het betreft een remake van Pink Floyds Dark Side of the Moon uit 1973. Saillant detail: Roger Waters heeft al tientallen jaren ruzie met de resterende - nog in leven zijnde - bandleden. Ondanks dit gegeven schrijven critici dat Roger Waters respect heeft voor het origineel, maar wel een stevige twist aan de nummers geeft, het doet geregeld aan Leona. "Absolutely brilliant" noemt voormalig Floyd-drummer Nick Mason het resultaat. Hij spreekt meer dan hij zingt, over muziek die ineens wel heel erg duister klinkt. Veel mensen schieten het werk op voorhand af omdat ze hem een eikel vinden. Het feit dat hij ook nog eens een zeer geliefd album onder handen neemt, helpt ook niet mee. Waarom kloten aan iets wat volgens velen al de perfectie benadert? Roger Waters is eind 20 als hij het originele Pink Floyd-album schrijft en is inmiddels 80 jaar oud. Het betreft een blauw transparante 2LP waar onder meer de nummers Speak To Me, On The Run en Brain Damage op te vinden zijn.
  • Ed Sheeran - Autumn Variations De albumtitel refereert naar componist Edward Elgars Enigma Variations, waarbij elke van de 14 composities verwijst naar één van zijn vrienden. Ed Sheeran vertelt in een interview dat hij recentelijk pas kennismaakte met het werk van Elgar. "Afgelopen herfst gingen mijn vrienden en ik door zoveel levensveranderingen. Er waren hoogtepunten van verliefdheid en nieuwe vriendschappen maar ook dieptepunten van liefdesverdriet, depressie, eenzaamheid en verwarring. Toen ik hoorde over de verschillende situaties van mijn vrienden, schreef ik liedjes - sommige vanuit hun perspectief, sommige vanuit het mijne - om vast te leggen hoe zij en ik destijds naar de wereld keken." Het zevende nummer 1-album van de singer-songwriter is uitgekomen op 29 september en is uitgebracht op wit vinyl. Voor deze plaat werkt hij samen met de Amerikaanse producer Aaron Dessner, die eerder ook met Taylor Swift werkte. De plaat is het eerste album dat hij heeft uitgebracht op zijn eigen label Gingerbread Man Records.
  • Cranberries - To The Faithful Departed is een album opgedragen aan de overleden grootvader van zangeres Dolores O’Riordan en krijgt met de dood van Dolores in 2018 toch een diepere laag. Op het album staan onder meer de tracks Bosnia en het eerbetoon aan John Lennon: "I Just Shot John Lennon". Deze dubbel-lp heeft bovendien niet eerder uitgebrachte demo versies, opgenomen in Parijs als bonusmateriaal.
    Drie niet eerder uitgebrachte demo’s zijn toegevoegd aan deze editie evenals interviews met Dolores. Om een live-gevoel vast te leggen, schakelden de bandleden Bruce Fairbairn (Aerosmith, AC/DC, Van Halen) in. De 2LP is geperst op geel vinyl. Dit album is een re-issue van het album uit 1996. In 2018 overlijdt Dolores. Enkele maanden later besluit de rest van de band ermee te stoppen. Het album In The End - een re-issue - verschijnt in april 2019, op dezelfde dag als deze podcast, vrijdag 13 oktober.

In de platenkast van Kiki Schippers

Cabaretière en muzikant Kiki Schippers noemt zichzelf een ouwe lullen band-liefhebber. Ze begint de dag dan ook het liefst met Fleetwood Macs Rumours. Ze heeft deze plaat gevonden op straat, tijdens een nachtelijke wandeling. Want ja, dat doen muzikanten soms, vertelt ze.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Kiki? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie