NPO Radio 2 Top 2000

Lionel Richies Hello: de liefdesballad die bijna een blauwtje liep

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lionel Richies Hello: de liefdesballad die bijna een blauwtje liep

Lionel Richie brengt in 1984 misschien wel een van de meest bekende ballads uit: Hello. Het nummer wint prijs na prijs, maar belandt oorspronkelijk bijna in de prullenbak.

In 1983 komt Lionel Richies album Can’t Slow Down uit, waar onder andere All Night Long (All Night) op staat. Het is Richies tweede soloalbum na zijn vertrek van The Commodores en wordt zijn meest succesvolle album ooit. Op dit album vinden we ook Hello.

Is it me you’re looking for?

Het is misschien wel een van de bekendste songteksten ooit geschreven. Zing “hello”, en dan volgt er al snel een “is it me you’re looking for?” door iemand in de buurt. Toen Richie jonger was, zag hij vaak vrouwen op straat lopen die hij knap vond. Hij durfde niets hardop te zeggen, maar in zijn hoofd klonk dan altijd de zin: “Hello, is it me you’re looking for?” Jaren later gaat hij hiermee aan de haal, speelt hij wat akkoorden op de piano en heeft hij niet veel later de basis van Hello klaar. Producer James Anthony Carmichael gaat aan de slag met deze basis en vormt de muziek eromheen.

Monsterhit

Maar het nummer had bijna niet bestaan als het aan Richie lag. “Ik hield van Hello. Het was een monsterhit. Maar Lionel wilde het nummer niet afmaken. Ik moest erom smeken”, vertelt Carmichael in de albumnotities van de deluxe versie van Can’t Slow Down uit 2003. De twee maken het nummer oorspronkelijk voor het eerste soloalbum van Richie, maar hij weigert het nummer uit te brengen omdat hij het afgezaagd vindt. Pas als zijn toenmalige vrouw Brenda hem laat inzien dat het nummer potentie heeft, belandt het nummer op zijn tweede album. En maar goed ook: het nummer wordt een enorme hit en staat wekenlang op 1 in de hitlijsten wereldwijd. Daarbovenop ontvangt het album zelfs een Grammy Award.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechtste video ooit gemaakt

Waar het nummer in de prijzen valt, heeft de bijkomende videoclip het zwaarder te verduren. De video wordt verkozen tot ‘slechtste video ooit gemaakt’ door 8000 stemmers op een poll van muziekzender The Box in het Verenigd Koninkrijk. In de clip zien we Richie als docent op een school die verliefd wordt op een blinde pottenbakstudent. Ze kan hem niet zien, maar maakt een kleibuste van Richie. De zanger krijgt nog vaak de vraag “wat is er met die buste gebeurd?” naar zijn hoofd geslingerd. “Die heb ik kapotgeslagen en achtergelaten op tafel”, vertelt Richie in een persconferentie na de finale van American Idol. “Mensen blijven vragen of ik hem nog heb omdat hij nu miljoenen waard zou zijn. Misschien laat ik hem wel namaken en dan verkoop ik hem.”

Lionel Richie in de NPO Radio 2 Top 2000

Lionel Richie staat in 2023 2 keer in de lijst der lijsten. All Night Long (All Night) staat op 1804 en Hello op 1355. Check hier de statistieken rondom de NPO Radio 2 Top 2000!

Ster advertentie
Ster advertentie