NPO Radio 2 Top 2000

Philadelphia International Records zorgde voor een opleving van discomuziek

foto: Top 2000 a gogo
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Philadelphia International Records zorgde voor een opleving van discomuziek

In een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo staat Philadelphia International Records centraal. Drummer Earl Young (The Trammps) en platenbaas Chuck Gamble vertellen hoe het label een stempel op de soul- en discomuziek heeft gedrukt.

"Motown had een drumsound, de hartslag", legt Earl Young van achter zijn drumstel uit in Top 2000 a gogo. "Dus ik zei: 'Ik wil m'n eigen sound ontwikkelen.' Ik speelde four-on-the-floor, daar is de disco mee begonnen." Met zijn drumritme gooide Young het nummer The Love I Lost van Harold Melvin & The Blue Notes compleet om: wat eerst nog een ballad was, veranderde in een van de eerste discosongs. Er gingen ruim een miljoen exemplaren over de toonbank.

Gamble & Huff

The Love I Lost was een van de tracks die uit de koker kwam van Kenny Gamble en Leon Huff, de twee songwriters die 40 nummer 1-hits schrijven en een enorme factor zijn in de ontwikkeling van de Philly Soul, waar platenlabel Philadelphia International Records om bekendstaat.

Chuck Gamble, de neef van Kenny en Executive Vice President van het platenlabel, benadrukt hoe bijzonder dat geluid was. "Ik zou de Philadelphiasound een combinatie van drie dingen noemen: muziek met een boodschap, liefdesliedjes en muziek die kracht geeft", legt hij uit. "Dat onderscheidde ons van Motown. Die maakten vooral liefdesliedjes, wij hadden liedjes met een boodschap."

Bekijk hieronder de aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie