NPO Radio 2 Top 2000

ABBA speelt discohit Voulez-Vous live in Wembley

foto: YouTube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. ABBA speelt discohit Voulez-Vous live in Wembley

Ondanks het naderende einde van het discotijdperk brengt ABBA eind jaren 70 Voulez-Vous uit. Dat het nummer ondanks de veranderende smaak van de massa toch een groot succes is, blijkt als het viertal op tour gaat door Noord-Amerika en Europa.

1979 begint als een wervelwind voor het succesvolle ABBA. Chiquitita komt in januari uit, maar het succes wordt overschaduwd door een persoonlijke tegenslag én een schok voor fans: Agnetha Fältskog en Björn Ulvaus gaan scheiden.

Van Zweden naar de Bahama’s

Björn en Benny Andersson besluiten dat het tijd is voor een verandering van omgeving en plannen een werktrip naar de Bahama’s. De archipel heeft meer voordelen dan de witte zandstranden en het zonnige klimaat. Hier hebben de artiesten namelijk ook toegang tot de Amerikaanse Top 40-radio via verschillende popzenders. In Zweden is op dat moment geen commerciële radio en moderne pop wordt alleen in specifieke shows en tijdsloten gedraaid.

Geïnspireerd vertrekken de muzikanten korte tijd later naar Miami. Daar boeken ze studiotijd in Criteria Recording Studios, waar eerder de Bee Gees enkele van hun grootste hits opnemen. De Zweedse sterren worden ondersteund door leden van de disco-act Foxy en de graag geziene muziekproducent Tom Dowd. En in februari '79 rolt uit die samenwerking de achtergrondtrack voor Song X, wat later een nieuwe naam krijgt: America.

Eureka!

Benny Andersson en Björn Ulvaeus keren terug Stockholm, waar ze in hun eigen Polar Studios het nummer verder uitwerken. Maar ondanks het catchy geluid, worstelt Björn met het schrijven van de lyrics bij de korte riffs. Tot ineens het Franse "voulez-vous" door zijn hoofd schiet. Eureka!

ABBA schakelt de blazerssectie van de band van de Zweedse zanger Björn Skifs (Vision) in. Hun bijdrage aan de track is in de decennia daarna vaak hergebruikt en gesampled, onder meer in de ontelbare producties van Mamma Mia!. Zo ook in de film uit 2008, waarin hoofdrolspeelster Sophie (Amanda Seyfried) overweldigd raakt door de vraag wie haar biologische vader is:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In juli '79 - lang voor de verfilming van Mamma Mia - komt Voulez-Vous uit, dezelfde maand dat in Chicago de beruchte Disco Demolition Day wordt gehouden. Het muzikale tij keert en disco raakt uit de gratie. De single is op dat moment dan ook net niet zo populair in internationale hitlijsten als eerdere releases van de band. Toch weet Voulez-Vous de tand des tijds te doorstaan. En kan het – mede dankzij de heruitgave in 1992 - rekenen op een trouwe fanbase.

ABBA in Concert

Kort nadat het nummer uitkomt, vertrekt de Zweedse formatie met de ABBA: The 1979 Tour. Oorspronkelijk zou de wereldtournee onder meer in West-Europa, Noord-Amerika, Azië en ook Oost-Europa stoppen. Maar het Voulez-Vous-album kost meer tijd dan voorzien en de concerten in Oost-Europa en het grootste deel van Azië worden geschrapt uit de plannen. Alleen de Japan-tournee van 1980 blijft over.

Misschien wel het bekendste deel van deze tour zijn de zes avonden in de Wembley Arena in Londen, waar ook de televisiespecial ABBA In Concert wordt gefilmd. Samen met ABBA The Movie zijn het de enige arenaconcerten die nog terug zijn te kijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online.

KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN

Ster advertentie
Ster advertentie