NPO Radio 2 Top 2000

ABBA's The Winner Takes It All volgt op een kersverse scheiding

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. ABBA's The Winner Takes It All volgt op een kersverse scheiding

De Zweedse zangeres Agnetha Fältskog mag vandaag 73 kaarsjes uitblazen. Als lid van het legendarische ABBA scoorde ze talloze hits, waaronder haar favoriet: The Winner Takes It All.

Het avontuur van ABBA begint in de zomer van 1966 als Björn Ulvaeus en Benny Andersson samen liedjes beginnen te schrijven. Als Björn een relatie krijgt met Agnetha en Benny met Frida, maken de vier steeds vaker samen muziek.

Onder de naam Björn & Benny & Agnetha & Anni-Frid doet het viertal in 1973 mee aan het Nationaal Songfestival van Zweden. Een jaar later bereiken ze het Eurovisie Songfestival en ziet heel Europa ABBA zingen met hun winnende hit Waterloo. Vele discohits volgen, waaronder Mamma Mia, Dancing Queen, Money Money Money, Voulez-Vous en Gimme! Gimme! Gimme!

Een scheiding en een hit

Met de Zweedse groep gaat het dus fantastisch, maar de relatie van Björn en Agnetha - het stel is getrouwd in 1971 - gaat minder goed. Het huwelijk loopt in '79 definitief op de klippen en de twee besluiten te scheiden.

Het is in deze periode dat songwriters Benny en Björn The Winner Takes It All op papier zetten. En slechts enkele weken na haar scheiding neemt Agnetha de zang voor haar rekening. Ondanks het lastige onderwerp, heeft de zangeres al meerdere keren aangegeven dat The Winner Takes It All een van haar favoriete ABBA-nummers is. "Björn schreef het over ons na het uiteenvallen van ons huwelijk. Het feit dat hij het precies schreef toen we scheidden, is echt ontroerend", vertelt Agnetha in 2013. "Ik vond het niet erg om het met het publiek te delen. Het voelde niet verkeerd. Er zit zoveel in dat liedje."

Björn mag dan geïnspireerd zijn door zijn scheiding, het nummer is niet op hun relatie en het einde daarvan gebaseerd. Volgens de Zweedse songwriter gaat het lied over echtscheiding in het algemeen en de emoties die daarbij horen. "Het is de ervaring van een scheiding, maar het is fictie", zei Björn. "Er was in ons geval geen winnaar of verliezer."

Bekijk hieronder een live-uitvoering van het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ABBA in de Top 2000

In 2022 is The Winner Takes It All de een-na-hoogste van de 25 noteringen voor ABBA in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer staat op plek 128 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie