NPO Radio 2 Top 2000

ABBA's Agnetha en Frida schitteren in Wembley met Gimme! Gimme! Gimme!

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. ABBA's Agnetha en Frida schitteren in Wembley met Gimme! Gimme! Gimme!

In de kenmerkend flamboyante ABBA-outfits betreden Agnetha, Frida, Björn en Benny het podium. De concertreeks in de Wembley Arena in Londen vormt het hoogtepunt van hun laatste tournee.

Wat betreft de internationale pop-rockscene in de jaren 70 is ABBA op veel manieren een zeer ongewone groep. Terwijl andere bands na de release van hun album graag op tournee gaan, hebben de leden van ABBA hier vaak geen trek in. Vooral Agnetha, die worstelt met haar vliegangst, blijft liever dicht bij huis.

Toch een tournee

Het schrijven van nummers en het werken in de studio is altijd een topprioriteit geweest voor de band. Maar in 1979 weet de bandmanager Stig Anderson het toch voor elkaar te krijgen om ABBA nog een keer op pad te sturen ter ondersteuning van het zesde album Voulez-Vous. Voordat de Zweedse formatie koers zet richting Noord-Amerika en Europa moet er natuurlijk wel nog gerepeteerd worden. In die tijd werken Björn en Benny ook aan een gloednieuw nummer dat als single kan worden uitgebracht in samenhang met de tournee. En na enkele melodieën en teksten te hebben overwogen, vinden ze uiteindelijk de juiste mix. Het eindresultaat? De discoplaat Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight).

ABBA In Concert

De repetities zijn afgerond, de kostuums zijn gepast en de decors zijn gemaakt. De tour kan beginnen. ABBA reist voor het eerst naar Noord-Amerika en wordt daar warm ontvangen. In oktober begint het Europese deel van de tournee. De band reist door Denemarken, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Schotland en Ierland. Ze staan zelfs 6 avonden in de Wembley Arena in Londen, wat wordt gefilmd als ABBA’s televisiespecial. In 2004 wordt ABBA In Concert uitgebracht op dvd.

Op de dvd is het betoverende optreden van Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) te zien. Het publiek wordt gegrepen door de stemmen van de zangeressen, met Agnetha in de lead. Ook is te zien hoe Frida het disconummer tot leven brengt met haar danssolo. Kijkers worden getrakteerd op een visueel feest van kleuren en stijl terwijl de leden van de band schitteren op het podium:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gimme Gimme Gimme in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Gimme Gimme Gimme op plek 150 in de lijst der lijsten. Benieuwd hoe het nummer het door de jaren heen doet? Bekijk hier dan de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie