NPO Radio 2 Top 2000

Alanis Morissette speelt krachtige versie Uninvited op chaotische Woodstock '99

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Alanis Morissette speelt krachtige versie Uninvited op chaotische Woodstock '99

In 1999 staat Alanis Morissette op het beruchte Woodstock '99: de viering van de 30ste verjaardag van Woodstock 1969. Het festival loopt absoluut niet op rolletjes, maar het optreden van Alanis maakt een hoop goed voor de festivalgangers.

Na haar gigantische internationale doorbraak in 1995 met derde studioalbum Jagged Little Pill, liggen de verwachtingen voor Canadese zangeres Alanis Morissette gigantisch hoog. Uninvited is het eerste nummer dat ze uitbrengt na haar grote doorbraak. Ze schrijft het mysterieuze, dreigende nummer nadat ze een vroege versie van film City Of Angels ziet, met Meg Ryan en Nicolas Cage in de hoofdrollen. "Ik ging destijds zelf door iets heen, en het viel toevallig samen dat ik iets kon schrijven over mezelf, dat ook iets was dat Megs karakter kon voelen", vertelt Alanis in een making-off van de film. "Je weet niet hoe geweldig dingen zijn zonder dat je het contrast hebt van dingen die een tijdje niet geweldig zijn, en ik vind dat een mooie theorie", vervolgt ze over het nummer.

Woodstock '99: complete chaos

In 1999 reizen meer dan 200 duizend mensen af naar Rome, New York voor 4 dagen vol plezier, maar de organisatie laat flink te wensen over. Prijzen voor water en eten zijn extreem hoog, het sanitair kan de hoeveelheid mensen niet aan, wat resulteert in plassen vol uitwerpselen en urine op het festivalterrein, en daarnaast is het gemiddeld 38 graden overdag. Daarbovenop is de beveiliging zo slecht dat er talloze gevallen van seksueel geweld en vandalisme plaatsvinden. Er overlijden zelfs meerdere mensen. Al met al gaat het festival de boeken in als een rampzalige midweek wat betreft omstandigheden.

Iconisch

Het beruchte festival kent wel een scala aan iconische optredens. Zo treedt Red Hot Chili Peppers-bassist Flea op in zijn adamskostuum voor een festivalterrein dat half in brand staat en verbrandt Rage Against The Machine de Amerikaanse vlag op het podium.

Op de zaterdag staat Alanis Morissette op het programma. Het publiek is intussen al flink gefrustreerd door de slechte omstandigheden en de hitte, en daarbij komt dat een groot deel van het publiek met smart staat te wachten op Limp Bizkit, die na Alanis het podium betreedt. In een hysterische setting, waar het publiek met water gesprayd wordt tegen de hitte, staat Alanis als een baken van rust op het podium. Ze zet een bijna vlekkeloze versie neer van Uninvited, die voor veel fans bestempeld wordt als een van haar beste live-uitvoeringen van het nummer. Je ziet het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alanis Morissette in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Morissette 4 keer in de lijst der lijsten, met Ironic als hoogste notering op plek 607. Uninvited staat op 1193. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie