Programma

Red Hot Chili Peppers sluiten Woodstock '99 af in vuurzee

  1. Nieuwschevron right
  2. Red Hot Chili Peppers sluiten Woodstock '99 af in vuurzee

Waar Woodstock 1969 een walhalla van vrede, liefde en muziek was, bleek Woodstock '99 het tegenovergestelde. Red Hot Chili Peppers zien het festival in vlammen opgaan terwijl zij hun set toepasselijk afsluiten met Fire van Jimi Hendrix.

De Griffiss luchtmachtbasis in Rome, New York, dient als toneel voor Woodstock 1999. Na artiesten als Rage Against the Machine, Metallica en Alanis Morissette sluiten Red Hot Chili Peppers op zondag 25 juli het festival af op de East Stage.

Publiek in gevaar

Sinds de eerste dag van het festival heerst er onvrede onder de festivalgangers. De organisatie laat talloze steken vallen wat betreft het welzijn van de festivalgangers. Hitte, gebrek aan schaduw en belachelijk dure flesjes water halen het slechtste naar boven in de bezoekers. De gemoederen lopen gedurende het festival hoog op en komen uiteindelijk tot hun climax tijdens de set van de Peppers.

Kiedis, Flea, Frusciante en Smith staan oog in oog met een loeigroot vuur dat achter het publiek woedt. Na Me & My Friends start de toegift met Sir Psycho Sexy, maar de mannen merken snel dat ze vaart moeten maken. Het vuur nadert en vormt een gevaar voor het publiek. Kiedis waarschuwt het publiek om ruimte te maken voor de brandweerwagens. "Holy shit, it's Apocalypse Now out there!", schreeuwt hij naar het publiek. Daarna zetten ze Fire van Jimi Hendrix in. Een toepasselijk nummer om hun chaotische set en het totaal uit de hand gelopen festival mee af te sluiten.

The day the music died

Een doorsnee optreden was het in ieder geval niet. Zanger Anthony Kiedis lijkt het gehele concert onder invloed en zingt vals tijdens Under the Bridge. Bovendien is bassist Flea gedurende de hele set naakt en zijn gitaar doet niet constant dienst als verstopplek voor zijn geslachtsdeel. Amerikaans dagblad The San Francisco Chronicle noemt Woodstock 1999 'the day the music died', wegens de vele gewonden en arrestaties, maar het concert gaat volgens grote fans de boeken in als een van de vetste concerten van de Peppers.

Red Hot Chili Peppers - Fire - Live op Woodstock '99

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Red Hot Chili Peppers in de Top 2000

In 2020 staan de Red Hot Chili Peppers elf keer in de lijst. Hun hoogste notering is Under the Bridge op nummer 80. Ook nummers als Californication en Scar Tissue staan in de lijst. Ben jij benieuwd naar het stijgen en dalen van de nummers door de jaren heen? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie