NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Madonna's Papa Don't Preach de abortuskwestie deed oplaaien

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Madonna's Papa Don't Preach de abortuskwestie deed oplaaien

In 1986 brengt Madonna Papa Don’t Preach uit: een nummer dat de verdeeldheid rondom abortus in de jaren 80 alleen maar op lijkt te voeren en een gevoelige snaar raakt bij de katholieke kerk.

De release van Papa Don’t Preach doet flink wat stof opwaaien in de wereld. Abortus, anti-abortus, seks voor het huwelijk… De meningen en interpretaties van het nummer zijn verdeeld. Niet dat de schrijvers of Madonna zelf het zo bedoeld hebben. “Het paste gewoon perfect bij mijn persoonlijke tijdsgeest van het opstaan tegen mannelijke authoriteiten.”

Pad naar armoede

Madonna breekt internationaal door in 1983 met debuutalbum Madonna: het album waar we onder andere Holiday en Lucky Star van kennen. Ze wordt een waar popicoon in de jaren 80 en heeft een gigantische horde aan fans verzameld tegen de tijd dat ze album True Blue uitbrengt. Het is deze horde waar non-profitorganisatie Planned Parenthood, een organisatie voor reproductieve gezondheidszorg en gezinsplanning, zich zorgen over maakt als Madonna het nummer Papa Don’t Preach uitbrengt: een nummer waarin het jonge hoofdpersonage zwanger raakt maar besluit het kind te houden. “De boodschap is dat zwanger raken cool is en een baby krijgen juist en leuk is, en dat je vooral niet naar je ouders, school of iedereen die je wat anders vertelt moet luisteren – ‘don’t preach, papa’. In alle realiteit stelt Madonna tieners een pad naar armoede voor”, vertelt Alfred Moran van Planned Parenthood in een interview met The New York Times in 1986. Feministisch advocaat Gloria Allred beaamt dit in een interview met Los Angeles Times: “Het laat je denken dat een baby krijgen een heldendaad is en dat het romantisch is, alsof iedereen lang en gelukkig leeft daarna, wat totaal niet waar is voor het overgrote deel van tienermoeders in Amerika.”

Ironie

Het nummer wordt geschreven door Brian Elliot en uiteindelijk uitgebracht met wat kleine aanpassingen door Madonna. De zangeres heeft zelf nooit bedoeld om een standpunt aan te nemen in de abortuskwestie: “Het paste gewoon perfect bij mijn persoonlijke tijdsgeest van het opstaan tegen mannelijke autoriteiten, of dat nu de paus, de katholieke kerk of mijn vader met zijn conservatieve, patriarchale manieren was.” Ironisch genoeg omarmen pro-life organisaties het nummer volledig. “Abortus is verkrijgbaar op elke hoek van elke straat. Wat Madonna ze nu vertelt, is dat er een alternatief is”, vertelt Susan Carpenter-McMillan, de voorzitter van het Californische kantoor van Feminists For Life In America. De katholieke kerk is minder blij met het nummer, aangezien het nummer volgens hen aanspoort om seks voor het huwelijk te hebben.

Eigen interpretatie

Elliot, die het nummer schrijft, heeft geen diepere bedoelingen met het nummer. “Ze gaf het nummer een hoop diepte. Maar zodra ze het zong, werd het eigendom van iedereen, en iedereen heeft zo zijn eigen interpretatie. Ik heb de touwtjes niet meer in handen”, vertelt hij in een interview met Los Angeles Times in 1986. Zelf ziet hij voornamelijk de schoonheid in van muziek die mensen aan het praten krijgt. “Ik zie het nog steeds als een mazzeltje. Dat een nummer het publiek aanspoort en een debat creëert, is het meeste dat een popnummer kan hopen te bereiken.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Madonna in de Top 80's

In 2023 staat Madonna 7 keer in de NPO Radio 2 Top 80's. Haar hoogste notering is Like A Prayer op plek 123. Papa Don't Preach staat op 296. Je kunt nu weer stemmen voor de NPO Radio 2 Top 80's van 2024!

Ster advertentie
Ster advertentie